Kukuruz je prijatnog ukusa, bogat vitaminima i mineralima, biljnim vlaknima, ugljenim hidratima i vodom.
Kukuruz je s razlogom jedna od najomiljenijih namirnica, posebno u letnjim mesecima
Zrna kukuruza prava su riznica vitamina B grupe, C i E, kao i polizasićenih masnih kiselina. One regulišu nivo holesterola, blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem i istovremeno pospešuju rad organa za varenje.
Osim toga, sadrže i skrob, proteine, šećer, askorbinsku kiselinu, kao i kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor. Redovno konzumiranje ove namirnice reguliše nivo šećera u krvi, usporava starenje, pomaže u slučaju nesanice i depresije.
I u narodnoj medicini kukuruz zauzima važno mesto. Preporučuje se u slučaju bolesti jetre i žučne kese jer pospešuje eliminisanje štetnih materija iz organizma. Čajevi od kukuruzne svile pospešuju izbacivanje peska iz bubrega.
Izvor: novosti