Posted on

Kukuruz – dobar za srce, reguliše nivo šećera

Kukuruz je prijatnog ukusa, bogat vitaminima i mineralima, biljnim vlaknima, ugljenim hidratima i vodom.

Kukuruz je s razlogom jedna od najomiljenijih namirnica, posebno u letnjim mesecima

Zrna kukuruza prava su riznica vitamina B grupe, C i E, kao i polizasićenih masnih kiselina.  One regulišu nivo holesterola, blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem i istovremeno pospešuju rad organa za varenje.

Osim toga, sadrže i skrob, proteine, šećer, askorbinsku kiselinu, kao i kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor. Redovno konzumiranje ove namirnice reguliše nivo šećera u krvi, usporava starenje, pomaže u slučaju nesanice i depresije.

I u narodnoj medicini kukuruz zauzima važno mesto.  Preporučuje se u slučaju bolesti jetre i žučne kese jer pospešuje eliminisanje štetnih materija iz organizma.  Čajevi od kukuruzne svile pospešuju izbacivanje peska iz bubrega.

Izvor: novosti