Oni koji se odluče za voćnu dijetu, a žele brzo da “istope” višak kilograma trebalo bi za glavnu namirnicu da odaberu grožđe jer će da im pomogne da za šest dana oslabe do četiri kilograma.
Ovo voće, osim što “skida” višak kilograma, istovremeno leči jer jača srce i krvotok, a ujedno podmlađuje.
I belo i crno zrnevlje sadrži bioflavonid koji poboljšava razmenu materija, čisti krv i ćelije. Vitamini B grupe jačaju nerve, neguju kožu i kosu, vitamin E pomaže srcu i krvotoku, gvožđe izgrađuje krv, kalcijum se “brine” o kostima, jod i mangan aktiviraju hipofizu, voćna kiselina i enzimi pojačavaju rad bubrega, a sve zajedno pogoduje crevima i oslobađa organizam od holesterola.
Kad kupujete grožđe, birajte ono sa tankom opnom i isključivo sa svežom peteljkom, a zrelo belo grožđe je prepoznatljivo po žućkastoj boji zrna.
PRIMER JELOVNIKA
PRVI DAN
Podelite 1,2 kg ovog voća na porcije i svaka dva do tri sata pojedete po 200 grama.
NAPOMENA:
Prvog dana ne smete da jedete ništa drugo osim grožđa.
DRUGI DAN
Doručak 200 g grožđa, šolja čaja bez šećera
Užina kriška crnog hleba, kriška mladog kravljeg sira, 200 g grožđa
Ručak tanjir čorbe od povrća
Užina 200 g grožđa, po izboru belog ili crnog
Večera 150 g šampinjona, 250 g belog pilećeg mesa
Šampinjone i meso izdinstajte na maslinovom ulju.
TREĆI DAN
Doručak i užine isti su kao drugog dana.
Ručak tanjir supe od brokolija, 250 g kuvanog krompira
Kada obarite brokoli i krompir, možete zajedno da ih izmiksate u blenderu i pojedete kao supu s povrćem.
Večera 250 g salate od tunjevine i paradajza, 200 g grožđa
– 125 g mladog kravljeg sira
– pomorandža
– parče dvopeka
ČETVRTI DAN
Doručak i užine su isti kao i prethodnog dana.
Ručak tanjir supe od celera, 200 g obarenog pirinča
Večera 250 g dinstane pileće džigerice, kriška integralnog hleba, 200 g grožđa
PETI DAN
Doručak i užine su isti kao i prethodnog dana.
Ručak tanjir supe od praziluka
Večera 250 g različitih vrsta sira, 200 g grožđa
ŠESTI DAN
Doručak i užine su isti kao i prethodnog dana.
Ručak tanjir krem supe od šargarepe
Večera 250 g plodova mora (ispecite na roštilju), porcija zelene salate, 200 g grožđa
Izvor: novosti