Posted on

SMRZNUTO ILI SVEŽE POVRĆE: Odgovor će vas iznenaditi

Smrznuto ili sveže povrće

Korišćenje smrznutog povrća, iz ugla jedne domaćice, može biti u velikoj meri praktičnije od upotrebe svežeg. Možda niste ni razmišljali na tu temu, ali navešćemo vam nekoliko primera gde smrznuto povrće može da vam pruži znatno više pogodnosti i koristi od onog koje se nalazi u ponudi na pijačnim tezgama.

Jedna od dobrih stvari koje svi volimo kod smrznutog povrća je to što ne zahteva nikakvo pranje, čišćenje i seckanje. Za mnoge je to jedan od glavnih razloga zbog kojih smrznuto povrće završi u njihovim tanjirima. Pored toga smrznuto povrće ima visok nivo vitamina i minerala i ujednačen nivo kvaliteta, uvek vam je pri ruci i možete ga koristiti po potrebi bez straha da će prilikom otvaranja pakovanja ostatak povrća promeniti kvalitet.

UŠTEDITE VREME

Prema Republičkom zavodu za statistiku Republike Srbije žene u proseku oko četiri i po sata dnevno utroše na neplaćene kućne poslove, a najviše vremena provedu prilikom kuvanja i pripremanja obroka (čak sat i po vremena dnevno)*. Jasno je da bi svaka ušteda vremena prilikom neizbežnih kućnih poslova donela više vremena za uživanje i odmor.

Pored toga što ćete uštedeti značajno vreme, korišćenje smrznutog povrća omogućava vam da kod kuće brzo i jednostavno napravite zdrav obrok po vašoj želji.

POVRĆE I TOKOM ZIME

Još jedna važna prednost smrznutog u odnosu na sveže povrće dolazi do izražaja u hladnim mesecima zime. Ako se odlučite i tada da kupite sveže povrće, priznaćete da vas prilično plaši njegova znatno veća cena. Sa druge strane smrznuti proizvodi su vam dostupni tokom cele godine i to istog kvaliteta i nepromenjenih cena, pri čemu povrće nije potrebno odmrzavati već ga možete odmah pripremati.

Teško je poreći činjenicu da je držanje nekoliko kesica smrznutog povrća u zamrzivaču zaista praktičnije od brige da li će ono sveže povrće propasti ukoliko ga danas ne spremite.

BEZBEDNOST

Da li ste ikada razmišljali o tome kolika je bezbednost povrća koju kupujete? Što više ljudi rukuje s tom namirnicom, to je veća opasnost da se hrana zarazi bakterijama ili virusima. Dugo stajanje povrća u neadekvatnoj ambalaži i izloženost suncu ili vlagi dovodi do truljenja koje čak ne mora biti vidljivo golim okom. Neadekvatno transportovano i skladišteno povrće je podložno degradaciji. Zbog svega toga, smrznuto povrće predstavlja najbolje rešenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

NE OKTKUCAVA HRANJLJIVI SAT

Onog trenutka kada se povrće ubere, ono počinje da truli, zbog čega je važno da povrće bude ubrano na vrhuncu kvaliteta hranljivih materija. Idealno bi bilo kada bi konzumirali sveže povrće odmah nakon branja kada je nutritivni sastav nepromenjen. Međutim mnoge vrste povrća do vas dolaze tek nakon nekoliko dana ili čak nedelja nakon branja gde različiti uslovi čuvanja povrća dovode do značajnog gubitka nutritivnih sastojaka. Nasuprot tome kod smrznutog povrća procesi blanširanja i trenutnog smrzavanja odvijaju se 2h nakon berbe čime se smanjuje problem kvarljivosti povrća i dovodi do očuvanja visoke hranljive vrednosti i svih nutritivnih elementa povrća.

PUT OD NJIVE DO STOLA NE MORA BITI DUGAČAK

Od momenta kada se plod povrća ubere, pa do kraja puta – krajnjeg korisnika, postoji slobodan prostor u kom mogu nastati velike promene. Na nama je da odaberemo koji put povrća ćemo da pratimo, a mi vam predlažemo put gde je sve spremljeno za upotrebu sa praćenim kvalitetom.