Posted on

Ishrana beba u 8. mesecu: Šta dati detetu?

Ishrana beba u 8. mesecu postaje sve važnija i komplikovanija. Većina beba u osmom mesecu života ima po koji zubić, što je znak da im je potrebno davati malo čvršću hranu nego do sada.

Mleko je i dalje neophodan deo menija i poželjno je da bude majčino. Ukoliko majka nema mleka bebi se daje adaptirana mlečna formula, ponekad može i jogurt. Kravlje mleko se ostavlja za posle prvog rođendana. Međutim, nijedno mleko, pa ni majčino, u ovom uzrastu više nije dovoljno. Da bi zadovoljilo sve bebine nutritivne potrebe, pa joj se uveliko daje i nemlečna hrana: žitarice, povrće, voće, meso i žumance.

Ukoliko dete podnosi gluten, nema više ograničenja u vrsti žitarica koje mu se daju. Mogu se dodavati u vidu pahuljica mleku i voćnoj kaši, ali i u vidu žitnih kaša (palenta i sl.).

Od mesa se još uvek ne daje svinjsko i riba, ostale vrste mogu. Meso treba da je sitno seckano i umešano u kašu od povrća. Umesto mesa može da posluži i trvdo kuvano, pa ispasirano žumance (naizmenično: jedan dan meso, drugi dan žumance i tako redom).

Sa uzrastom se širi i asortiman povrća koje odojče sme da jede. U osmom mesecu mu možete ponuditi: krompir, šargarepu, zelen, paštrnjak, karfiol, kupus, prokelj… Može jesti i brokoli, mladi grašak, boraniju, spanać, papriku koja nije ljuta. Sve to treba da bude bareno, a nešto i u obliku pirea sa mlekom koje dete pije.

Bebe naročito uživaju u voćnim kašama. Od voća bebi u osmom mesecu možete ponuditi sezonsko voće, osim jagodastog (jagode, maline, kupine). Sa aspekta alergije, najbezbednije su jabuke, šljive i kruške, pa tek onda breskve, kajsije, marele, banane.

Grožđe je nezgodno, jer je beba još uvek mala da bi jela zrna. Ali se ono nalazi u bezbednom obliku u industrijskim kašicama na kojima je uvek naznačen i najraniji uzrast u kome se mogu dati. Bebi se, takođe, može ponuditi voće u obliku soka, naravno u razumnoj količini i ne pred spavanje.

Jelovnik za VIII mesec

Obrok Jelovnik za osmi mesec
rano jutro podoj ili mlečna formula
doručak palenta s jogurtom
ručak meso ili kuvano žumance sa povrćem
kasno popodne voćni sok ili voćni pire
večera žitna kaša
pre spavanja podoj ili mlečna formula

Izvor: Yumama