Posted on

TESTENINE NE GOJE: Odlične vesti ako ih volite

Testenine ne goje, zaključili su stručnjaci  u Italiji.

Čak smanjuju rizik i od povećanja indeksa telesne mase

Konzumiranje testenine u onim količinama koliko je svakom pojedincu potrebno doprinosi zdravijem indeksu telesne mase.

Pasta ili testenina je grupni naziv za sve specijalitete od rezanog ili sušenog testa, pripremljenog od brašna, jaja, soli i vode. Jede se u celom svetu. Pretpostavlja se da joj je kolevka Italija ili Kina. Na našim prostorima se pogrešno koristi zbirna imenica makaroni.

Pasta se izvorno jede kuvana u slanoj vodi. Na kraju kuvanja dodaje joj se prethodno pripremljeni sos ili kako se to kod nas radi, sos se kuva sa testeninom, dok ne bude gotova. Tokom veka je othranila čitave generacije ljudi uz Mediteran.

Testenine ne goje – Izbacivanje testenine iz ishrane suludo

Ona je jedna od ključnih namirnica mediteranske prehrane, koja je, dokazano jedna od najzdravijih na svetu.

Kao i kod svega ostalog u životu, stručnjaci naglašavaju umerenu konzumaciju.

 

izvor: net.hr