Posted on

Da lepo pocrnite ove godine: Namirnice koje podstiču preplanulost

Da lepo pocrnite ove godine donosimo vam par saveta.

Vreme je za sunčanje! Evo šta treba da jedete da biste ubrzali proces i postigli savršenu preplanulost bez beskonačnog ležanja na suncu.

Naučna istraživanja pokazala su da konzumiranje hrane koja ima visok nivo beta-karotena utiče na pigmentaciju kože. Preplanulost koja se postiže kombinacijom zdravog načina ishrane i umerenog izlaganja suncu upravo ona koju svi želimo da postignemo. Umerene porcije ovih namirnica na nedeljnoj bazi će vam pomoći da postignete savršen ten.

Šargarepa:

Ova supernamirnica poznata je po svojoj sposobnosti da podstakne prirodan sjaj kože ako se konzumira redovno i umereno. Šargarepa ima vrlo visok sadržaj beta-karotena, a najbolji efekat ćete postići ako je grickate u svežem stanju ili kratko obarene na pari.

Bundeva:

Takođe je bogata beta-karotenom, koji će vam pomoći da pocrnite. Pečenu bundevu prelijte mrvicom maslinovog ulja i unećete i vitamin E koji će vašu kožu učiniti glatkom i sjajnom.

Cvekla:

Bogata je vitaminom A koji telu pomaže da proizvodi melanin, pigment koji koži omogućava da potamni. Kuvajte je na pari, ili je izrendanu u svežem stanju dodajte salatama. Vitamin A često se dodaje kozmetičkim proizvodima, ali je mnogo zdravije (i jeftinije) da ga unesete u organizam konzumiranjem namirnica koje ga sadrže.

Kajsije:

Takođe su sjajan izvor vitamina A. I superukusne (što se za cveklu ne bi moglo reći).

Paradajz:

Krcat beta-karotenom, vitaminima A i E i antioksidantima koji će učiniti čuda za vaš ten. Paradajz bi, dakle, tokom sezone trebalo da se nađe na vašem jelovniku svakog dana.

Jaja:

Kalcijum i tirozin iz jaja će vam pomoći da brže pocrnite, a ako želite da pojačate unos kalcijuma, obroku dodajte malo mladog sira.

Pšenične mekinje:

Odličan su izvor vitamina E, koji će ubrzati proizvodnju melanina a koži dati zdrav sjaj. Osim toga, regulišu i rad organa za varenje i pospešuju gubitak kilograma .

 Uz male promene u načinu ishrane možete postići boju kakvu želite bez sati i sati prženja na suncu.

 

izvor: mondo.rs