Posted on

Želite da smršate? Izbacite ove loše navike pred spavanje

Želite da smršate? Istraživanja su pokazala da kvalitetan san zaista može da vam pomogne pri mršavljenju. Pored toga, ono što radite pre spavanja može takođe prilično da utiče na zdravlje. Promena nekih jednostavnih večernjih navika i primena zdrave ishrane će vam čak pomoći i da smršate. Primenite ove jednostavne trikove i možete izgubiti kilograme.

Želite da smršate? Joga pre spavanja

Večernja joga je odličan način da se telo potpuno opusti pre odlaska u krevet. Duboko disanje uz joga pokrete može aktivirati parasimpatični nervni sistem i smanji tenziju. Samim tim vam pomoći da brže zaspite. Ukoliko ste od onih koji vole da praktikuju joga nidru, sigurni smo da ćete uživati.

Izbegavajte večernje piće

Konzumiranje alkohola pre spavanja loše utiče na kvalitet sna.  Zbog toga što telo mora da rastvori šećer iz alkohola dok spavate – zbog toga ne može da se odmori. Studija sa Melburnškog Univerziteta pokazuje da je poremećaj moždanih talasa posle konzumiranja alkohola slična poremećaju koji se dobija od blagih elektro-šokova. Tako da je najbolje da jednostavno izbegavate večernju čašicu. Zamenite je čajem za umirenje ili časom toplog mleka.

Želite da smršate? Smanjite grejanje

Niža sobna temperatura pre spavanja može olakšati san. Spavanje u svežijoj sobi ubrzava metabolizam, jer telo proizvodi zdrave masti na niskim temperaturama .  Te masti pomažu sagorevanje kalorija dok telo proizvodi toplotu.

Ugasite svetla

Studija sa Oksfordskog Univerziteta pokazuje da žene koje spavaju u najzamračenijim prostorijama imaju 21% šanse da izbegnu gojaznost od žena koje to čine u osvetljenijim prostorijama. Razlog je smanjenje telesnog lučenja melatonina, što nepovoljno utiče na sam kvalitet sna.

Izvor: elle.rs