Posted on

Volite ZIMI DA TRENIRATE NAPOLJU? Izbegavajte ove 4 stvari

Ukoliko se zimi, uprkos niskim temperaturama, više opredeljujete za vežbanje u prirodi, morate biti obazrivi kako se ne biste prehladili.

Dobro se zagrejte

Ako to ne učinite, tetive će vam stradati, jer je tokom hladnih dana najbitnije da se dobro zagrejete. Ono može trajati od tri do pet minuta, a nakon serije zagrevanja polako krenite sa treningom, ne odmah “gas do daske”.

Ne previše odeće

Iako je napolju ispod nule, ne savetuje se previše slojeva odeće. Ne valja da vam je toplo kad izađete napolje, valja da je malo hladno. Važno je da nosite sportsku odeću koja upija znoj. Takođe je važno nositi kapu i tanke rukavice, jer preko ekstremiteta gubimo puno topline.

Dišite isključivo na nos

Vazduh brže dolazi do pluća ako dišete na usta, ali ako to budete činili na hladnom vazduhu, osetićete bol u dusajnim putevima. Savetujemo vam da dišete isključivo na nos, piše miss7.24sata.hr.

Nemojte posle treninga dugo ostajati na hladnoći

Nakon treninga nemojte dugo da ostajete znojavi na hladnoći i pričati sa drugaricom koja je trčala sa vama, niti se istezati na hladnoći. Bežite sa hladnoće i što pre se presvucite. Istezanjem se može smatrati hodanje do zgrade/kuće gde živite.