Posted on

Prolećni umor: Sok koji neutrališe posledice zime

Prolećni umor se često javlja zbog smanjenog unosa vitamina i slabe fizičke aktivnosti tokom zimskih meseci.

Ako ste i vi njegove žrtve, sok od pomorandža i lanenog ulja pomoći će vam da brzo vratite energiju. Jednostavni šećeri koje naglo unosimo u organizam konzumacijom slatkiša brzinsko su rešenje. Ipak, to je podizanje energije koje traje između 15 i 40 minuta.

Dugotrajniji rezultat pružiće vam upravo pomorandža u kombinaciji s lanenim uljem. Ova zdrava hrana  bogata je vitaminom C, kalcijumom i folnom kiselinom. Ulje je tu da uspori uzlazak voćnih šećera iz pomorandže u krvotok i tako osigurava ravnomerno stvaranje energije u trajanju od nekoliko sati.

To nije jedina prednost korišćenja ove zdrave namirnice. Takođe će vam pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti pluća. Medicinska istraživanja prokazala su da redovno korištenje lanenog ulja smanjuje povišeni krvni pritisak.

Nutricionisti preporučuju da se koristi kao dodatak ishrani, ali bez termičke obrade jer bi kuvanje na visokoj temperaturi uništilo zdrave masnoće u ulju. Stoga se ova zdrava hrana dodaje  u gotova jela, sosove, salate i supe.

Sok od pomorandže i lanenog ulja možete konzumirati svakodnevno, a njegova priprema je brza i jednostavna.

Prolećni umor nestaje iz ove sastojke:

  • 3 oljuštene pomorandže
  • 1 kašika lanenog ulja
  • 1 dcl hladne vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmešajte. Ako nemate blender, ručno iscedite sok od pomorandže, u njega dodajte ulje i vodu pa dobro promešajte.

Unos ovog napitka poboljšava stanje organizma izazvanog dugom zimom, ali što je takođe veoma važno jeste i činjenica da je ukusan i zdrav.

Izvor: zadovoljna.hr / novosti