Posted on

Fitnes za mozak

Fitnes za mozak? Zvuči pomalo čudno, zar ne? Ipak, i našem mozgu je potrebna vežba.

Fitnes za mozak – Vežbajte mozak kao mišiće

Svakodnevno vežbanje u teretani ili trčanje jačaju određene grupe mišića.  Psihičke vežbe će ojačati i poboljšati kognitivne funkcije. One izoštravaju sposobnost opažanja, pamćenja, sluha, vida, mirisa..

Opadanje određenih sposobnosti,  poput gubitka pamćenja, sporog razmišljanja i blokade kod rešavanja problema, nije neizbežno ako mozgu “dajemo izazove”. Tako su osmišljene i posebne vežbe koje izoštravaju sposobnost opažanja, pamćenja, sluha, vida i mirisa.

Vežbe za poboljšanje zaključivanja logičkog razmišljana

  • Zapišite jednu rečenicu iz knjige, časopisa ili novina, pa pokušajte da napravite drugu koristeći identične reči.
  • Kupite slagalicu i spajajte delove što je brže moguće. Zabeležite vreme, pa za nedelju dana ponovite vežbu i opet zabeležite vreme. Probajte da svaki put oborite lični rekord u slaganju.
  • Fitnes za mozak i kada idete u prodavnicu – nemojte da pravite spisak namirnica, već smislite sistem koji će vam pomoći u kupovini. Na primer, svrstajte hranu u dve kategorije – sirova i konzervisana. Koristite bilo koji sistem koji će vam pomoći da zapamtite, a da ne pravite spisak.
  • Za mozak su dobre sve igre koje podstiču logičko razmišljanje. Na primer sa kartama ili igre strategije poput šaha ili dame, rešavanje ukrštenica, rebusa i drugih zadataka sa rečima. Najvažnije je da ne igrate svakodnevno iste igre, već da “miksujte” jer tako podstičete različite centre u mozgu.