Posted on

Fitnes kao lek: Vežbama protiv bolesti i bolova 1

Fitnes kao pomoć nije rečenica koja se može često čuti. On se može posmatrati kao nov način vežbanja, stil života i filozofija, potreba i raspoloženje, slobodno vreme i društvo, status i imidž, zadovoljstvo, dobra pripremljenost u sportu, dobra kondicija, aktuelnost, savremenost i profitabilnost, modni trend. Možemo slobodno reći da je fitnes više ili manje sve od navedenog!

Navodimo samo neke od primera gde fitnes može biti pomoć

Vežbanjem protiv astme

Redovna fizička aktivnost koja se sprovodi pod stručnim nadzorom zaslužna je za smanjenje dnevne terapije dece obolele od astme. Tokom dvomesečnog sprovođenja redovne aerobne fizičke aktivnosti deci je zdravstveno stanje popravljeno do te mere da su im lekari opravdano smanjili dnevnu terapiju lekova.

Fitnes kao pomoć – Vežbanjem protiv depresije

Redovna fizička aktivnost pomaže u prevenciji depresije muškaraca i žena svih starosnih grupa. Kod već depresivnih pacijenata posle četiri nedelje redovne fizičke aktivnosti depresija se  smanjila. Takođe, zabeleženo je veliko poboljšanje raspoloženja posle 17 nedelja vežbanja.

Vežbanjem protiv raka dojke

Žene koje se redovno bave fizičkom aktivnošću mnogo manje su izložene riziku od dobijanja karcinoma dojke u odnosu na žene kojima fizička aktivnost nije sastavni deo života. Individualno programirana fizička aktivnost  umnogome može poboljšati opšte psihofizičko stanje .

Povećajte nivo energije

Svakodnevni umor, neraspoloženje i nizak nivo energije i koncentracije može se pobediti redovnom fizičkom aktivnošću. Grupa od 20.000 sredovečnih Amerikanki bila je godinu dana podvrgnuta individualno programiranim vežbama koje su sprovodile  četiri puta nedeljno. Po završetku ispitivanja ustanovljeno je da su zahvaljujući umerenoj fizičkoj aktivnosti nivo energije podigle za trećinu.

Sprečite bol u leđima

Najčešći uzroci bola u leđima su fizička neaktivnost, sedeći način života i genetske predispozicije. Redovna, umerena i individualno programirana fizička aktivnost ojačaće mišiće leđa koji štite kičmu od povreda. Vežbanjem ćete, osim bola u leđima, sprečiti i posledice koje on uzrokuje. To su  nervoza, depresija, neraspoloženje. Ipak, budite oprezni: bol u leđima nemojte rešavati samoinicijativnim vežbama, već se obratite doktoru za savet.

Međutim, ovo nisu jedini saveti koje imamo za vas. Tu je i nastavak teksta Fitnes kao lek: Vežbama protiv bolesti i bolova 2