Posted on

Zlatno mleko: Nova superhrana koja je osvojila svet

Ako do sada niste čuli za zlatno mleko, ovo je prilika, a vrlo je verovatno i da ćete odmah poželeti da ga probate… Zlatno mleko je zapravo mleko od kurkume, takođe poznato kao sok ili čaj od kurkume.

Tradicionalno azijsko ime je haldi doodh i taj napitak se prvenstveno koristio kao kućni lek protiv kašlja. Globalnim rastom popularnosti dobio je ime zlatno mleko. U svetu ga možete naručiti po kafićima, restoranima i kupiti u marketima zdrave hrane.

Namirnica koje je poznata već dugi niz godina doživela je svoju popularnost danas.   Poznata ja po svojim antioksidans svojstvima kao i antibakterijskim i protivupalnim.

Ovo mleko snižava krvni pritisak i reguliše metabolizam. Osim kao dodatak kuvanim jelima može funkcionisati i kao zdrav i okrepljujući napitak.

Pripremite se na neobičan ukus koji malo podseća na kari.. Mnogi ovaj napitak pripremaju s kokosovim ili bademovim mlekom što pojačava njegov ukus.

Za pripremu zlatnog mleka biće vam potrebni sledeći sastojci:

1 šoljica kokosovog mleka (ili bademovog)

1 štapić cimeta

1 komad kurkume, neoljuštene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu

1 komadić tanko narezanog đumbira

1 kašičica meda

1 kašičica devičanskog kokosovog ulja

1/4 kašičica crnog bibera

Priprema:

Umutite sve sastojke s merom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekajte da prokuva, a onda smanjite vatru i kuvajte lagano oko 10 minuta. Procedite u šolju i posipajte cimetom u prahu pre posluživanja.

Izvor: buro247.hr