Ako do sada niste čuli za zlatno mleko, ovo je prilika, a vrlo je verovatno i da ćete odmah poželeti da ga probate… Zlatno mleko je zapravo mleko od kurkume, takođe poznato kao sok ili čaj od kurkume.
Tradicionalno azijsko ime je haldi doodh i taj napitak se prvenstveno koristio kao kućni lek protiv kašlja. Globalnim rastom popularnosti dobio je ime zlatno mleko. U svetu ga možete naručiti po kafićima, restoranima i kupiti u marketima zdrave hrane.
Namirnica koje je poznata već dugi niz godina doživela je svoju popularnost danas. Poznata ja po svojim antioksidans svojstvima kao i antibakterijskim i protivupalnim.
Ovo mleko snižava krvni pritisak i reguliše metabolizam. Osim kao dodatak kuvanim jelima može funkcionisati i kao zdrav i okrepljujući napitak.
Pripremite se na neobičan ukus koji malo podseća na kari.. Mnogi ovaj napitak pripremaju s kokosovim ili bademovim mlekom što pojačava njegov ukus.
Za pripremu zlatnog mleka biće vam potrebni sledeći sastojci:
1 šoljica kokosovog mleka (ili bademovog)
1 štapić cimeta
1 komad kurkume, neoljuštene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu
1 komadić tanko narezanog đumbira
1 kašičica meda
1 kašičica devičanskog kokosovog ulja
1/4 kašičica crnog bibera
Priprema:
Umutite sve sastojke s merom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekajte da prokuva, a onda smanjite vatru i kuvajte lagano oko 10 minuta. Procedite u šolju i posipajte cimetom u prahu pre posluživanja.
Izvor: buro247.hr