Posted on

Turšija: Kada povrće zadržava vitamine i minerale

Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa, povrće se direktno ne izlaže visokim temperaturama, a sve bogatstvo vitamina i minerala biva sačuvano sve do sljedeće godine. Kao prirodne konzervanse za turšiju iskoristite sirće, so i šećer, koji će omogućiti da povrće poslije fermentacije sačuva sav svoj ukus i teksturu.

Klasičnu turšiju bez konzervansa možete napraviti na sljedeći način:

Potrebni sastojci:

Krastavčići
Zeleni paradajz
Mrkve
Karfiola
Kelerabe
Crvenog luka (manje glavice)
Rotkvice
Paprike
Kupus

Začini:

So
Šećer
Biber u zrnu
Lovorov list
Sirće od 9% alkohola

Svo voće dobro operite, očistite od tamnijih dijelova, i dobro posušite od vode, po potrebi narežite. U teglice gusto poređajte povrće, naizmjenično. Preko povrća u svaku teglicu uspite po jednu malu šolju sirćeta, kašičicu soli, kašićicu šećera, nekoliko zrna bibera i po list lovora.

U tegle do vrha naspite hladnu vodu tako da prekrije sve teglice. Teglice dobro zatvorite poklopcima i poređajte u veću šerpu u koju ćete do poklopaca teglica nasuti vodu. Lonac sa teglama stavite na šporet i ostavite da voda provri, kada je voda provrila smanjite teperaturu i pustite da lagano ključa 10-ak minuta.

Tegle nakon toga pažljivo izvadite i sa poklopcem prema dole okrenite u neki veliki sud i ušuškajte dekama. Teglice preko noći ostavite da se prohlade na sobnoj temperaturi.

Ovako pripremljena zimnica je potpuno konzervisana bez ikakvih dodataka, potpuno prirodno i nema bojazni da će se pokvariti.

 

Izvor: Banjalučanke