Zimnica bez konzervansa je najzdraviji način pripremanja povrća za zimske dane. Povrće se ne izlaže direktno visokim temperaturama, a bogatstvo vitamina i minerala biva sačuvano. Kao prirodne konzervansi za turšiju možgu da se koriste sirće, so i šećer, koji će omogućiti da povrće posle fermentacije sačuva sav svoj ukus i teksturu.
Kako možete napraviti klasičnu turšiju bez konzervansa?
Potrebni sastojci:
- Krastavčići
- Zeleni paradajz
- Šargarepe
- Karfiol
- Keleraba
- Crveni luk (manje glavice)
- Rotkvice
- Paprike
- Kupus
Začini:
- So
- Šećer
- Biber u zrnu
- Lovorov list
- Sirće od 9% alkohola
Svo povrće dobro operite i očistite od tamnijih delova, nakon toga dobro osušite od vode i po potrebi narežite. U teglice gusto poređajte povrće pa preko povrća u svaku teglicu sipajte po jednu malu šolju sirćeta, dodajte soli, kašićicu šećera, nekoliko zrna bibera i po list lovora.
U tegle do vrha naspite hladnu vodu tako da prekrije sve teglice. Teglice dobro zatvorite poklopcima i poređajte u veću šerpu u koju ćete do poklopaca teglica nasuti vodu. Lonac sa teglama stavite na šporet i ostavite da voda provri, kada je voda provrila smanjite teperaturu i pustite da lagano ključa 10-ak minuta.
Tegle nakon toga pažljivo izvadite i sa poklopcem prema dole okrenite u neki veliki sud i ušuškajte krpama. Teglice preko noći ostavite da se prohlade na sobnoj temperaturi.
Ovako pripremljena zimnica je potpuno konzervisana bez ikakvih dodataka i potpuno prirodno.