Posted on

ZIMNICA BEZ KONZERVANSA: Jedite zdravo i tokom zime

Zimnica bez konzervansa je najzdraviji način pripremanja povrća za zimske dane. Povrće se ne izlaže direktno visokim temperaturama, a bogatstvo vitamina i minerala biva sačuvano. Kao prirodne konzervansi za turšiju možgu da se koriste sirće, so i šećer, koji će omogućiti da povrće posle fermentacije sačuva sav svoj ukus i teksturu.

Kako možete napraviti klasičnu turšiju bez konzervansa?

Potrebni sastojci:

  • Krastavčići
  • Zeleni paradajz
  • Šargarepe
  • Karfiol
  • Keleraba
  • Crveni luk (manje glavice)
  • Rotkvice
  • Paprike
  • Kupus

Začini:

  • So
  • Šećer
  • Biber u zrnu
  • Lovorov list
  • Sirće od 9% alkohola

Svo povrće dobro operite i očistite od tamnijih delova, nakon toga dobro osušite od vode i po potrebi narežite. U teglice gusto poređajte povrće pa preko povrća u svaku teglicu sipajte po jednu malu šolju sirćeta, dodajte soli, kašićicu šećera, nekoliko zrna bibera i po list lovora.

U tegle do vrha naspite hladnu vodu tako da prekrije sve teglice. Teglice dobro zatvorite poklopcima i poređajte u veću šerpu u koju ćete do poklopaca teglica nasuti vodu. Lonac sa teglama stavite na šporet i ostavite da voda provri, kada je voda provrila smanjite teperaturu i pustite da lagano ključa 10-ak minuta.

Tegle nakon toga pažljivo izvadite i sa poklopcem prema dole okrenite u neki veliki sud i ušuškajte krpama. Teglice preko noći ostavite da se prohlade na sobnoj temperaturi.

Ovako pripremljena zimnica je potpuno konzervisana bez ikakvih dodataka i potpuno prirodno.