Posted on

Zimi pijte 2-3 litra vode dnevno!

Zimi pijte 2-3 litra vode dnevno jer tokom ovog godišnjeg doba telo ne prepoznaje znake dehidracije. To dovodi do osećaja pospanosti, suve kože, umora, naelektrisane kose i glavobolje. Dr Nina Bulajić poručuje da je u organizam neophodno unositi najmanje dve do tri litre vode dnevno i u zimskim mesecima.

Naše telo tokom zime manje oseća zeđ

Tada se unosi više kalorija u organizam.  Zbog toga je potrebno unositi dovoljne količine mineralne vode najmanje pet puta dnevno.

“Za svaku kilokaloriju potroši se jedan mililitar vode dnevno.  Latentni gubitak vode, koji ne osetimo preko dana, dovodi do promene ponašanja i povećanja negativnih emocija.

Potrebna količina unosa vode u organizam zavisi od starosti, pola, temperature, ambijentalnih uslova, patoloških stanja i fizičke pokretljivosti, istakla je Bulajić.

“Žene bi trebalo da dnevno unose dva do dva i po litra.  Muškarci dva i po do tri litra vode dnevno jer je njihov procenat vode u organizmu veći nego kod žena”. Posebno treba voditi računa o deci i starijima jer su podložniji dehidraciji.

“Sa starošću se smanjuje procenat vode u organizmu i oni vremenom gube osećaj za zeđ. S druge strane, trudnice bi trebalo da uzimaju 300 mililitara vode više od drugih ljudi dok je dojiljama potrebna još veća količina vode u organizmu”, smatra Bulajić.

Izvor: tanjug