Posted on

Bademi: Za ravan stomak i vitke noge

Bademi su bogati vitaminima, mineralima, vlaknima i aminokiselinama.

Bademi su prava superhrana

Ona bi trebala da bude uključena u vaš jelovnik – svakog dana! Istraživači Univerziteta Pensilvanija zaključili su da konzumacija 42 grama badema dnevno može smanjiti izglede za ranu smrt ali i istopiti masne naslage oko stomaka i nogu!

Uporedili su ishranu 52 izrazito gojazne sredovečne osobe s povišenim nivoom holesterola. Pratili su njihovu ishranu kroz razdoblje od tri meseca. Polovina ispitanika je šest nedelja konzumirala mafin s bananom koji je imao istu količinu kalorija kao i bademi, koje su jeli ispitanici druge grupe. Uprkos tome što nije postojala nikakva razlika u težini između grupa, ispitanici koji su konzumirali bademe su znatno smanjili količinu masnih naslaga na stomaku i nogama ali i obim struka.

Bademi su snizili nivo holesterola i tako smanjili rizik od razvijanja bolesti srca

“Naše istraživanje je pokazalo da je zamena grickalica bogatih ugljenimhidratima, bademima poboljšala mnoge faktore rizika za zdravlje srca, uključujući i novo otkriće da konzumacija badema smanjuje masne naslage stomaka”, otkrila je Kler Beriman, voditeljka istraživaja objavljenih u časopisu “Journal of the American Heart Association”.

U 100 grama badema nalaze se ovi minerali i vitamini:

  • 140 Odsto preporučene dnevne količine mangana
  • 75 Odsto preporučene dnevne količine magnezijuma
  • 60 Odsto preporučene dnevne količine bakra
  • 50 Odsto preporučene dnevne količine fosfora
  • 130 Odsto preporučene dnevne količine vitamina E
  • 51 Odsto preporučene dnevne količine vitamina B2.

Izvr: ordunacija.hr