Posted on

Umesto šećera: Stavite neku od ovih osam namirnica i biće vam podjednako ukusno!

Umesto šećera možete pokušati da uključite jedan ili dva od ovih zaslađivača u vašu dijetu i uživajte u prednostima prirodnije zamene za šećer.

Med

Poklon od pčela i cveća, med je dostupan u mnogo različitih sorti. Svaka sorta ima jedinstven ukus temeljen na izvoru nektara. Med, posebno tamnija vrsta, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Konzumiranje meda može da poboljša sportsku aktivnost u odnosu na ostale izvore ugljenihhidrata.

Kokosov šećer

Proizveden je od soka kokosovog cveta.  Kokosov šećer bi mogao da ima manji glikemijski indeks u odnosu na rafinirani šećer. Tako sprečava odstupanja u nivou šećera u krvi.

Šećer od datula

Dok kokosov šećer dobijamo iz soka, šećer od datule dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer ustvari je plod koji je prvo osušen, a zatim i samleven. To bi značilo da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i nutrijente kao što su vitamin B6, gvožđe i magnezijum. Budući da je to ustvari fino usitnjeno voće, ne otapa se dobro u tečnostima kao što su kafa ili čaj, ali je odličan kao dodatak drugoj hrani i može da bude zamena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u svim receptima koji zahtevaju korišćenje smeđeg šećera.

Melasa

Melasa je nusprodukt pri proizvodnji šećera. Sadrži sve nutrijente koji su uklonjeni prilikom rafiniranja šećerne trske, uključujući visok nivo gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i selena kao i mnogo vitamina B. Zbog toga, melasa bi mogla da se svrsta u broj jedan prirodni zaslađivač koji je bogat nutrijentima. Melasa se godinama koristila primarno kao izvor stočne hrane, ali danas, sve više pažnje se pridaje njenoj upotrebi u ljudskoj ishrani. Postoji više vrsta ali šećerna melasa sadrži najviše nutricionističkih kvaliteta.

Javorov sirup

Napravljen od soka javorovog stabla koji se svede na gustu, žućkastu tečnost koja nije samo slatka već je puna kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora, magnezijuma i gvožđa kao i vitaminima B2, B5, B6, niacinom, biotinom i folnom kiselinom. Javorov sirup čini 70% šećera i sadrži oko 50 kalorija po kašiki- manje od kukuruznog sirupa koji sadrži 60 kalorija po kašiki. Da biste maksimalno povećali svoj unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu tipa B, pre nego za lakšu A vrstu koja se pretežno koristi kao preliv za palačinke. Možete da kupite i javorov šećer koji se formira kada tečnost u javorovom sirupu ispari.

Agavin sirup

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz Južno-američkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi ukus i svetlu boju. Ređi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuvanja treba još manje nego meda. Agava sirup ima neobično niski glikemični indeks i praktično ne utiče na nivo šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i preosjetljive na šećer.

Stevija – ekstrakt lišća biljke porodice Stevia

Stevija je najvjerojatnije najbolja alternativa šećeru. Dokazano je da stevija poboljšava rad štitne žlezde i celog organizma. Stevija ima lagano gorki okus, zbog čega ju neki ne vole. Kod kuvanja, potrebna je vrlo mala količina stevije – od ¼ do 1/32 od količine šećera (zavisi od vrste stevije koju koristite). Stevija je glavni neprijatelj karijesa i ima skoro 0 kalorija.

Goji bobice

Crveni dijamanti Himalaje sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava tumorske ćelije, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u telu, jača jetru i gušteraču.
Polisaharidi, koje sadrže goji bobice djelotvorni su kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamenjuje šećer.

Izvor: alternativa-za-vas.com