Posted on

Francuska salata: Da potrošite kalorije iz 100 gr potrebno vam je 5 sati hodanja ili 1,5 trčanja!

Francuska salata i ruska se malo razlikuju. Jedna ili druga obavezne su na prazničnim trpezama. Pre nego napunite tanjir francuskom ili ruskom salatom imajte na umu sledeće:

Sto grama francuske salate ima oko hiljadu kalorija

To je gotovo polovina kalorijskih vrednosti potrebnih odrasloj osobi za ceo dan.  On u kombinaciji s neradnim danima, često rezultira brzo nakupljenim viškom kilograma. Naš želudac ima svoje dimenzije i zapreminu, u proseku to je jedan standardni tanjir hrane.

Ali u čemu je zamka?

Na jedan tanjir može da stane i jelo koje ima 400 kalorija.  Može i pola torte, zato je važan sadržaj tanjira, upozoravaju nutricionisti. Za uskršnje praznike, uobičajen sadržaj tanjira je i  kuvana šunka, jaja, mladi luk pa i mesni obrok poput svinjetine ili jagnjetine.

Nezaobilazni su i kolači.

Zato, kada za praznični doručak pojedete jedno kuvano jaje, 100 grama kuvane šunke uz isto toliko francuske ili ruske salate, već ste ujutro uneli 1400 kalorija.

Sve su to namirnice s bogatim skrivenim količinama soli.  To znači da posle mnogo popijemo, a najveći problem upravo su kalorijske vrednosti u slatkim, negaziranim pićima.

U skovoima je više kalorija nego u hrani i jedan dan takvog odstupanja ne može dramatično da promeni našu telesnu težinu, ali ne sme se preterivati.

Možda je dovoljna motivacija za odluku o razumnom unosu hrane za praznike napomena: da bi se potrošilo samo 100 grama francuske salate, treba trčati gotovo sat i po ili hodati – pet sati!

Izvor: vecernji.hr