Posted on

Smanjite unos soli i rešićete se 30% glavobolja!

Smanjite unos soli je jedan od najčešćih saveta lekara. Ispitanicima istraživanja, koji su jeli oko devet grama soli na dan, unos soli je najpre smanjen na šest grama. To je dovelo do proređivanja glavobolja za otprilike 30 procenata.  To se dodatno potvrdilo nakon što su  unos soli smanjili na samo tri grama na dan.

Naučnici pretpostavljaju da smanjen unos soli, odnosno natrijuma, doprinosi sniženju krvnog pritiska.  To direktno utiče na smanjenje glavobolja budući da su one često uzrokovane visokim krvnim pritiskom.

Visok krvni pritisak povećava rizik i od moždanog udara, srčanog udara, bolesti bubrega, osteoporoze, pa čak i nekih vrsta karcinoma.  Zato je vrlo poželjno smanjiti unos soli koji utiče na smanjenje krvnog pritiska, pa posredno i na smanjenje rizika od spomenutih bolesti.

Smanjite unos soli – Pre svega, prestanite da dosoljavate hranu u tanjiru

Potom, izbegavajte dimljenu i usoljenu hranu, mesne prerađevine, grickalice tj. sve namirnice koje sadrže dodatnu so.

Na glavobolju mogu da utiču i promena vremena, nedostatak sna, umor i emotivni stres, kao i preterano konzumiranje alkohola i preskakanja obroka, pa se potrudite da eliminišete koliko god može određene uzroke glavobolje.

 

Izvor: novosti/24sata.hr