Posted on

Slaba cirkulacija: Rešite problem za 20 minuta!

Slaba cirkulacija je problem koji može da se reši vežbama istezanja.  Za njihje dovoljno od 15 do 20 minuta dnevno.  Stručnjaci preporučuju nekoliko vežbi kojima će se znatno poboljšati cirkulacija.

PROTEZANJE

Ujutru nemojte odmah ustajati iz kreveta, nego se prvo protegnite. Dobro istegnite ruke i noge.

RAZGIBAVANJE ZGLOBOVA

Vrtite šakama da razgibate zglobove. Stanite na prste i spuštajte se na pete osećajući mišiće kako se zatežu. Ovo ponovite najmanje desetak puta.

VEŽBE VRATA

Okrećite glavu nalevo, zatim nadesno brojeći do 10. Nakon toga vrtite glavu ukrug.  Vežbu završite spuštajući glavu dok ne dotaknete prsa. Ukoliko osetite i čujete pucketanje u vratu ne brinite.

SKLEKOVI

Pre jutarnjeg tuširanja uradite seriju od 10 sklekova. To će vam dati snagu neophodnu tokom dana.

PODIZANJE PETA I PRSTIJU

Vežba naizmenično podizanje prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osetite utrnulos. Sedite sa kolenima pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod.  Zatim podignite prste od poda držeći pete na podu. Zatim ih spustite nazad na pod. Ponavljajte vežbu jednom nogom, a potom drugom nogom. Onda pokušajte da radite obema nogama u isto vreme, da biste konačno završili vežbu ljuljanjem sa peta na prste.

KRUŽENJE STOPALIMA

Dok sedite na stolicia, okrećite stopalo u smeru kazaljke na satu 10 puta. To će povećati fleksibilnost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osetiti poboljšanje cirkulacije i fleksibilnosti nogu.

VEŽBE ZA ŠAKE

Istegnite i raširite prste na rukama. Stisnite šaku i držite nekoliko sekundi, zatim, opet raširite prste. To će sprečiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Pustite zglob i kružnim pokretima okrećite ruku u ramenu, oko jednog minuta.

HODANJE

Hodanje je jedna od najboljih vežbi za cirkulaciju. Hodanje čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u celom telu. Hodanje je lakši oblik vežbanja koji takođe snižava krvni pritisak. Počnite sa kratkim šetnjama dva ili tri puta nedeljno.

PLIVANJE

Plivanje najmanje opterećuje zglobove i korisno je i lako za telo. Plivanjem radi celo telo i poboljšava se protok kiseonika do srca i pluća. Ljudi svih uzrasta i nivoa kondicije mogu da plivaju, kao i oni koji pate od bola u mišićima i zglobovima.

JOGA

Joga zahteva kontrolisano disanje i ovaj tip disanja povećava koncentraciju kiseonika u krvi, pomaže protok krvi u mišićima i tako poboljšava cirkulaciju.

BICIKL I PLES

Biciklizam je odličan za poboljšanje cirkulacije u donjem delu tela. Ples možda nije svakodnevna vežba, ali je odličan za poboljšanje cirkulacije kroz celo telo.

Izvor: novosti