Posted on

Kompletan detox tela: 8 super jednostavnih načina

Kompletan detox tela, onaj pravi, je težak i zahtevan.  Od vas se očekuje da pratite nutricionistički plan koji to ustvari i nije. Vaša dnevna doza namirnica koje unosite u organizam svedena na minimum. U prevodu, često ste gladni, mrzovoljni i slabi. Plus: često se, tokom detoxa, predlaže odlazak na različite spa tretmane koji poništavaju dejstvo dijete. Ako paralelno s tim odlazite na posao, fakultet ili brinete o porodici – detox je praktički nemoguće obaviti!

Upravo iz tog razloga danas vam donosimo 8 super jednostavnih načina kojima možete napraviti kompletan detox tela bez gore navedenih muka. Verujte nam, osećaćete se bolje nego ikad, a s osnaženim imunološkim i probavnim sistemom, spremna za novi, zdraviji početak.

Smanjite unos šećera

Sezonski detox dobar je način kako da očistite telo od toksina te tako ubrzate metabolizam i poboljšate svoje sveukupno zdravlje. Započnite sa smanjenjem količine šećera koju unosite u organizam – a to uključuje i med i zaslađivače. Ako konzumirate više šećera, vaše telo mora da proizvodi više insulina čime nepotrebno mučite gušteraču, a dugoročno ovakav način života može da uzrokuje dijabetis, hronični umor, razvoj raka ili jednostavno višak kilograma.

Sve počinje od vode

Svako jutro popijte čašu vode s pola isceđenog limuna. Limun pomaže u rehidrataciji imunološkog sistema te podstiče probavu kako biste se što pre rešili otpada iz vašeg organizma.

Pokrenite se!

Redovno vežbanje podstiče cirkulaciju u krvi limfnom sistemu. Takođe, ubrzaćete probavni sistem, smanjiti nivo stresa u telu i osnažiti ga. To je dokazana činjenica – ljudi koji više vežbaju imaju manje toksina u telu!

Konzumirajte puno čaja

Ne samo što je čaj pun antioksidansa nego i hidratizira vaše telo (pogotovo ako je biljni) te suzbija glad. To znači da su šanse prejedanja za vas puno manje, a kofein koji se nalazi u čaju puno je nežniji i blaži za vaše telo od onog u kafi.

Jedite organsko

Raznolikost voća i povrća u ishrani trebao bi biti vaš glavni fokus – zajedno s žitaricama koje imaju celo zrno, te manjom količinom orašastih plodova i semenki. Trebali biste jesti što više sveže, organske hrane jer u onoj procesuiranoj nedostaje nutrijenta koje vaše telo treba i traži. Tamno zeleno povrće, na primer, puno je mikronutrijenta i ima nisku kalorijsku vrednost pa slobodno možete i preterati u njemu.

Borite se protiv zagađivača iz okoline

Ne zaboravite da su otrovni gasovi i isparavanja svuda oko vas, u zraku i da u svakom trenutku mogu biti okidači za razvoj alergijskih reakcija. Ono što stručnjaci često predlažu jeste redovno ispiranje nosne šupljine kako bi eliminisali nuspojave zagađenja u zraku koje mogu dovesti do poteškoća s disanjem.

Znojite se u sauni!

Redovne posete sauni mogli bi napraviti veliku razliku u oslobađanju toksina iz tela – jer je znojenje jedna od glavnih stavki detoxa!

Dobar piling je pola posla!

Piling celog tela i uljne masaže pomoći će vam u rešavanju toksina iz kože i osvežiće vašu cirkulaciju – uostalom, često zaboravljamo da je upravo koža naš najveći organ!

izvor: wall.hr