Posted on

Sledeće 3 stvari OBAVEZNO morate da uradite posle vežbanja

Sledeće 3 stvari OBAVEZNO morate da uradite posle vežbanja ukoliko želite da iskoristite maksimum od treninga!

Način na koji provedemo 30 minuta nakon vežbanja podjednako važak kao i sam process treniranja.

Istezanje mišića do 10 minuta nakon treninga

Prva i osnovna stvar koju treba da uradite nakon vežbanja je istezanje dok su mišići još uvek zagrejani.  Kada se mišići ohlade oni se stegnu, a ako pokušate da ih tada opustite, moglo bi da dođe do povrede. Preporučuje se minimum od 5 minuta istezanja kako bi se telo na prikladan način opustilo. Ukoliko imate vremena: 10 minuta je optimalno vreme.

Preoblačenje 10 do 20 minuta nakon istezanja

Nakon vežbanja oznojenu opremu za vežbanje zamenite suvom i čistom odećom. “Ostaci znoja između odeće i tela mogu da podstaknu rast bakterija i gljivica koje mogu da inficiraju kožu i da podstaknu nastanak akni.” upozorava Nil Šulc dermatolog iz Njujorka.

Ukoliko nemate vremena da se istuširate pre presvlačenja, znoj sa tela uklonite peškirom. Ako pak imate osetljivu kožu lica i bojite se nastanka akni uzrokovanih znojem, Šulc ističe da je takođe bitno da skinute šminku i očistite lice pre vežbanja.

Obrok koji će vam vratiti snagu 20 do 30 minuta nakon vežbanja

“Na taj način ćete podstaći obnovu tela, pomoći mišićima i omogućiti telu da sledeći put izdrži još bolje.” kaže Mitzi Dulan autorka The Pinterest Diet: How to Pin Your Way Thin.

“Vreme od 30 minuta je optimalno za uzimanje hrane i izgradnju mišića nakon vežbanja.”, kaže Mitzi, dodajući da je najbolje da obrok ponesete sa sobom u teretanu.

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr