Kombinacija namirnica može da bude fatalna po čoveka. Na našem podneblju najrasprostranjenija takva kombinacija je meso i krompir.
Voće sa drugim namirnicama
Brže se vari od ostale hrane koje ometaju varenje voća, što dovodi do fermentacije i truljenja. Voće je puno šećera i nije ga lako svariti. Zato ga uvek jedite samostalno. Voćne salate tako nisu srećan izbor.
Životinjski protein sa skrobom
Meso u kombinaciji sa hlebom ili testeninom ima “prednost” u varenju. Duže se vari, tako da će hleb ili testenina truliti. To dovodi do gasova, nadimanja, umora, glavobolja.
Masline i hleb, tunjevina s majonezom, meso prženo na ulju
Loša su kombinacija masti i proteini. Masti i ulja za varenje pokreću žuč i kada se kombinuju sa drugim namirnicama usporavaju njihovo varenje. Rešenje su male količine masti i ulja i kombinacija sa svežim povrćem.
Kombinacija tečnosti i hrane
Vodi treba 10 minuta da “prođe” kroz organizam. Soku od 15 do 30 minuta što ometa varenje namirnica. Zato je prava stvar piti tečnost 10 minuta pre jela ili sat vremena posle.
Dva ili više bogata izvora proteina
Ako vam već treba visokoproteinski obrok, jedete jednu vrstu mesa ili ribe. Ostatak neka bude brokoli, luk, karfiol. I, kada jedete meso, neka ono bude poslednji deo obroka koji ćete početi sa lakim povrćem.
Izvor: Telegraf