Posted on

Koje namirnice greju, a koje mogu da rashlade

Umesto suhomesnatih proizvoda i zrelih sireva, birajte hladne supe i salate od voća i povrća. Vino i alkoholna pića generalno podižu temperaturu tela.

Ishrana bazirana uglavnom na voću i povrću, poput vegetarijanske, čaj od nane, limunada i pića od limete rashladiće telo tokom nesnosnih vrućina.

Masna i teška hrana, kao i alkohol i kofeinski napici greju organizam, dok voće i povrće, kao odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa poput beta karotena i likopena, nude dodatnu pogodnost štiteći kožu od štetnog delovanja sunčevih zraka.

Ono sadrži vodu koja služi kao dodatni izvor tečnosti i istovremeno hladi organizam. Bogato je i kalijumom, elektrolitom koji se gubi znojenjem, a koji je neophodno nadoknaditi za optimalno funkcionisanje organizma.

Listu namirnica za osveženje dopunjuju i žitarice koje u kombinaciji s povrćem i limunovim sokom pružaju lako svarljiv obrok.

Vlakna koja sadrže podstiču pravilno varenje pa oslobađaju osećaja nadutosti delimično uzrokovanog i gubitkom elektrolita putem znojenja. U uravnoteženom jelovniku važan je i udeo proteina. Umesto onih iz crvenog mesa koji će dodatno zagrejati telo, birajte lako svarljive izvore, poput ribe, manje masnih mlečnih proizvoda i mekih sireva.

Lako kvarljivo

Zreli i masni sirevi puni su masnoća i soli, što leti onemogućava hlađenje organizma. Leti se i lako kvare, što može da izazove trovanje i dodatno iscrpi organizam.

Isušuje telo

Poput alkohola, zaslađeni i gazirani napici povećavaju proces dehidracije i time onemogućavaju kvalitetno hlađenje tela, pa je najbolje zaobilaziti ih u širokom luku.

Smanjite unos

Kofein podstiče izlučivanje tečnosti iz tela i time deluje kontraproduktivno na proces hlađenja. Ubrzava i metabolizam, što se ogleda u dodatnom zagrevanju organizma.

Loš izbor

Iako mnogi u ledenom pivu ili koktelu vide idealno osveženje, ispijanje alkohola nije dobar izbor jer povećava proces dehidracije stimulišući izlučivanje tečnosti iz organizma.

Rashladite se uz jogurt i prilog ili salatu od žitarica

Raznovrsne žitarice, poput pšenice, ječma, prosa, kus-kusa i bulgura mogu se pripremiti kuvanjem, uz dodatak maslinovog ulja i soli. Mogu se jesti i hladne, kao ukusan prilog i dodatak hranljivim salatama. Jogurt predstavlja sjajan izvor korisnih bakterija koje štite od letnjih infekcija, a usput osvežava i hladi.

Centar za pravilnu ishranu/Prva