Posted on

Kada uvesti kikiriki: Bebe već od četvrtog meseca treba da probaju ovu hranu

Kada uvesti kikiriki jedna je od čestih dilema. Nove preporuke iz SAD-a kažu da bebe već od četvrtog meseca života treba da unose hranu koja sadrži kikiriki.

Veliki obrt u preporukama stručnjaka za zdravlje posledica je toga što je utvrđeno da mališani koji ranije dođu u dodir sa ovom mahunarkom, imaju mnogo manje šanse da razviju alergiju na nju.

Dosad se preporučivalo da roditelji sačekaju 12. mesec života, kako bi deci dali kikiriki.

“Nadamo se da ćemo uspeti da sprečimo veliki broj slučajeva alergije na kikiriki”, rekao je dr Metju Grinhot sa Američkog koledža za alergije, astmu i imunologiju. Njega je Nacionalni institut za zdravlje angažovao da zajedno sa panelom stručnjaka napiše nove preporuke.

Bebe u visokom riziku, koje imaju ozbiljan oblik ekcema ili alergije na jaja, treba da prođu poseban pregled. Sve to pre nego što im se u ishranu uključi kikiriki.

Drugi mališani trebalo bi da dodaju tu namirnicu uz standardne kašice za bebe i to u vidu razvodnjenog putera ili flipsa.

Alergija na kikiriki predstavlja ozbiljan problem na Zapadu. Pogađa oko dva procenta dece u SAD, koji po svaku cenu moraju da izbegavaju ovu mahunarku, zbog po život opasnih reakcija njihovog imunog sistema.

Pedijatri su preporučivali da se kikiriki izbegava čak i do treće godine života. Čak kad su preporuke promenjene 2008. roditelji su iz straha od mogućih posledica sve kasnije svojoj deci davali kikiriki.

“To što je vaš ujak ili brat imao alergiju, samo je razlog više da neku namirnicu detetu date što pre”, smatra Širer, pedijatar alergolog Mont Sinaj bolnice u Njujorku.

Kada uvesti kikiriki – nove preporuke:

  • Sve bebe treba da probaju drugu čvrstu hranu, pre one koja sadrži kikiriki, kako bismo bili sigurni da su dovoljno spremne.
  • Bebe iz visokorizične grupe trebalo bi da dobiju hranu koja sadrži kikiriki već u četvrtom ili šestom mesecu života, nakon pregleda kod lekara koji bi trebalo da pokaže da li prvo probavanje ove namirnice treba da se izvede pod lekarskim nadzorom.
  • Bebe umerenog rizika, koje imaju blagi ekcem, trebalo bi da počnu da dobijaju hranu na bazi kikirikija oko šestog meseca kod kuće.
  • Izgradnja tolerancije na namirnicu zahteva da se hrana na bazi kikirikija nalazi na meniju tri puta nedeljno.