Posted on

Japanke žive najduže i ne goje se. Otkrijte njihovu tajnu!

Japanke drže rekord kao najdugovečnije žene na svetu poslednjih 25 godina.

U proseku žive 84 i po godine, a uz to se i ne debljaju

U svojoj knjizi “Japanke ne stare niti se goje”, Naomi Morijama vodi čitaoce u svet majčine kuhinje u Japanu.  Morijama navodi da su namirnice koje pomažu u mršavljenju jednostavno deo svakodnevnih namirnica japanske kuhinje . One se raznovrsno konzumiraju, a to su riba, morsko bilje, povrće, soja, pirinač, voće i zeleni čaj.

Inače, Japanci svakodnevno uživaju u kuvanim obrocima.  Tradicionalni obrok sastoji od ribe na zaru, činijice pirinča, kuvanog povrća, miso supe, zelenog čaja i iseckanog voća.

Pri tom je važno istaći da Japanci konzumiraju oko 10 odsto sve ribe na svetu.

Od detinjstva roditelji uče da moraju da jedu polako i cene svaki zalogaj.

Pravila kojih se moraju pridržavati podrazumevaju da nikada ne smeju potpuno da napune tanjir. Ne  serviraju veliku porciju, da svaka namirnica mora biti zasebno servirana…

Namirnice se uglavnom kuvaju, kratko prepeku na žaru, kuvaju na pari ili brzo prepeku u voku.

Umesto s hlebom, Japanci uz sve obroke jedu pirinač i to predstavlja veliku razliku između toga kako se jede na Istoku i Zapadu.

U Japanu se doručak smatra najvažnijim i najvećim obrokom i može se sastojati od brojnih namirnica i napitaka, a koji uglavnom uključuje zeleni čaj, pirinač kuvan na pari, miso supu, tofu, mladi luk, morsku travu, omlet ili komad ribe.

Slatki deserti se u Japanu retko jedu, a kada i jesu na jelovniku obično je reč o izrazito malim porcijama, što ne znači da Japanke ne vole čokoladu, kolače, sladoled i torte, nego da shvataju koju snagu ta jela imaju i koje neželjene posledice može zbog njih da ima telo.

“Vežbanje je deo svakodnevne rutine u Japanu i svakodnevica Japanaca uključuje čitav niz nenamernog vežbanja, a izgradili su i celu “kulturu biciklizma”, hodanja i planinarenja”, istakla je Morijama.

Izvor: tanjug