Posted on

Dijabetes: Spisak namirnica koje pomažu u prevenciji

Dijabetes nije bez razloga poznat kao tihi ubica. Broj ljudi koji boluje od ove bolesti je sve veći, tako da je dijabetes prvukao pažnju i alarmirao ceo svet. Međutim, postoje namirnice koje efikasno pomažu u prevenciji dijabatesa.

Gojaznost, pasivan način života, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, uzroci su koji dovode do dijabetesa.

Kako to sprečiti?

Potrebno je konzumirati kurkum, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i spanać.

Kurkum sadrži kurkumin koji odlaže, pa čak i sprečava dijabetes. Istina, potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kukruma, ali su prvi rezultati obećavajući.

Jagode su veoma ukusne i treba ih jesti redovno. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti na miševima su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Sir i jogurt su takođe efikasni u prevenciji dijabetesa. ali isključivo nemasni. Eksperti veruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.

Crveno vino sadrži spoj resveratrol, koji pomaže funkcije šećera u krvi regulišući insulin. Međutim, to nije razlog za ispijanje cele flaše. Ključ je u umerenosti.

Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin. Cimet u prahu možete staviti na tost ili u kafu.

Jabuke sadrže antocijanin, spoj koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Spanać je bogat hranljivim stvarima, a britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje spanaća dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.

Izvor: b92.net