Posted on

Zdrave grickalice za filmsko veče

Zima je i, suočimo se s time, svi smo mnogo više unutra, kod kuće. Srećom pa uz današnju tehnologiju za zabavu lako možemo svo to vreme unutra da učinimo zanimljivim. Ali, šta ćemo s činjenicom da zanimacija ne treba samo mozgu, nego i prstima i zubima? Kao i da ta zanimacija umnogome doprinosi užasu poznatom kao “zimski kilogrami”? Evo nekoliko predloga za zdravije i nisko kalorične alternative kupovnim gricama.

Voće

Nismo baš otkrili Atlantidu s ovim savetom, ali vredi ga se podsetiti, pošto nam podaci kazuju da manje od trećine naših sugrađana jede voće svaki dan. Voće koje možete nabaviti zimi je, srećom, idealan kandidat za ukusnu i zdravu salatu. Naseckajte bananu, ubacite par mandarina, komade jabuke ili kivija i dozirajte mešavinu prema ukusu. U svakom slučaju, sve će da pršti od vitamina, kalijuma i drugih blagorodnih sastojaka koji pomažu da zdravi prebrodite zimu – a i grickanje će se čuti daleko manje nego da jedete kokice.

Koštunjavi miks

Ispravno je i “koštunjavo” i “koštuničavo” voće, a u njega se svrstavaju i bademi i lešnici i kikiriki i kojekakvi orasi. Iako je to malo skuplja zanimacija, nije toliko pogubno po džep ako napravite sopstveni miks od voća sa pijace – u svakom slučaju je manje slano nego kupovni miksevi. A svoj možete (i preporučujemo da) obogatite suvim voćem kao što su sušene kajsije ili šljive, za dodatnu šarolikost ukusa, ali i zdravstveni bonus!

Pečene leblebije

Leblebija, ili slanutak kako je još gotivnije zovemo ovde, nekada je bila kraljica grickalica u našem narodu. Poslednjih decenija je nepravedno zapostavljena, a to nije šteta samo zato što je ukusna, nego i zato što je em jeftina, em zdrava tj. puna proteina i vlakana. Poprskajte ih maslinovim uljem, posolite po volji (ali ne preterujete) i pecite u rerni dok ne postanu hrskave – i imate ugođaj kao u bisokopu, godine 1979.

Batat pomfrit

Ova krtola vam je možda poznata i pod imenom “slatki krompir”, što savršeno opisuje njegovu prirodu. Bogat skrobom i vlaknima i teksture veoma nalik krompiru, batat ima ukus negde između bundeve i kikirikija, dakle sladak i zarazan. Isecite ga sirovog kao pomfrit, poprskajte uljem i ispecite u rerni. Bonus: ne morate da ga solite, ali da znate da u tom slučaju imate slatku grickalicu.

Beli sir s integralnim štapićima

Integralni štapići se mogu naći u svakoj radnji zdrave hrane, ali i tu gledajte da uzmete one manje slane, jer slanoću uvek možete da nadoknadite tako što ćete po štapićima izdrobiti domaći beli sir! Za one koji vole još blažu varijantu, neka sir bude mlad i ne previše mastan. Ova kombinacija bi se mogla nazvati i “srpski naćosi” – ukoliko integralne štapiće smatramo za domaći specijalitet.

Limunana

Naravno, uz grickalice vam treba i piće – mada vam ga treba mnogo manje kada ne proždirete okeane soli koji se nalaze u kupovnim kokicama i sličnim grickalicama. Ako želite da i kod kuće doživite taj autentični bioskopski ukus, uvek možete da otvorite limenku Coca-Cole bez šećera koja ima 0 kalorija.. A možete i sami da napravite napitak koji ipak nema baš 0 kalorija, ali i dalje zdrav: skuvajte dosta čaja od nane i iscedite u njega limuna po želji. Za sve koji nisu toliki ljubitelji kiselkastog, zasladite napitak medom ili javorovim sirupom – i imaćete bokal tečnog zadovoljstva koji će vam potrajati tokom celog maratona omiljene serije.

Izvor: www.pronadjimeru.com