Posted on

Slatkiši u trudnoći: Rizici i problemi

Slatkiši u trudnoći nisu najpreporučljivija stvar, ali… Uvek postoji to ali.

Poznato je da gojaznost u trudnoći nije poželjna. Nova studija pokazuje da samo nekoliko kilograma viška i umereno visok nivo šećera u krvi može predstavljati rizik za zdravlje mame i bebe.

Analizirano je više od 23.300 žena iz devet zemalja. Tim američkih naučnika otkrio je da žene sa povišenim nivoom šećera u krvi, imaju mnogo veći rizik od komplikacija u trudnoći od žena koje su gojazne.

Slatkiši u trudnoći

Studija je objavljena u časopisu Diabetes Care, a pokazala je da bebe onih majki koje imaju prekomernu telesnu težinu i natprosečan nivo šećera u krvi, teže prosečno 214 grama više u odnosu na decu majki sa normalnom težinom i šećerom u krvi.

S druge strane, bebe gojaznih majki, koje su imale normalan nivo šećera u krvi, težile su u proseku 174 grama više.

“Do sada nismo smatrali da ove žene spadaju u rizičnu grupu. One nemaju gestacijski dijabetes, a nisu ni gojazne. Ipak, naša studija pokazuje da ako ste jedan korak udaljeni od rizičnog faktora – onda nosite određeni rizik” – rekao je naučnik Boyd Metzger. Dodao je i da velike bebe povećavaju rizik od povreda tokom vaginalnog poroda i verovatnost carskog reza.

Osim toga, mnogo drugih istraživanja ukazuju na to da zdravlje majki igra veliku ulogu u budućem razvoju deteta. Na primer, studija objavljena u časopisu Journal of Physiology otkriva da žene koje konzumiraju mnogo masnoće u ishrani tokom trudnoće. One mogu stvoriti rizik od razvoja dijabetesa kod deteta kasnije u životu.