Posted on

Ishrana bebe od 5 meseci: Recepti za mališane

Ishrana bebe od 5 meseci nije ni najmanje naivna stvar. Mali stomačići se sve intenzivnije navikavaju na hranu, sve je manje mlečnih obroka, a sve više običnih. Evo nekoliko ideja za recepte za mališane.

Supa od šargarepe

Očistite dve šargarepe, operite ih i narežite na kolutiće. U šerpu stavite šargarepu i nalijte vodom da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri. Kad šargarepa omekša, sklonite je sa vatre i propasirajte ili je izmiksajte zajedno s vodom u kojoj se šargarepa kuvala, a zatim tome dodajte malo mleka (majčinog ili adaptiranog).

Kašica od šargarepe i krompira

Povrće dobro očistite i narežite na kockice. Naseckano povrće stavite da se kuva na pari. Ako nemate adekvatan lonac, možete se poslužiti ovim trikom: u običan lonac stavite cetku a u cetku naseckajte povrće. Lonac napunite vodom do ivice cetke. Poklopite i stavite da se kuva na laganoj vatri. Kad povrće omekša, iscedite ga od vode, ali ga ostavite poklopljenog još desetak minuta. Izmiksajte kuvano povrće a zatim dodajte kašiku – dve izdojenog ili adaptiranog mleka.

Kašica od jabuka i pirinčanih pahuljica

Uzmite dve jabuke, očistite ih, oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ih da se kuvaju u malo vode. Kad omekšaju, propasirajte ih, ali tako da smesa bude malo ređa. Tome dodajte i malo mleka. Kašu zgusnite s kašikom ili dve pirinčanih pahuljica.

Kašica od banane

Očistite zrelu bananu i skinite končiće. Izgnječite je dobro viljuškom, da u njoj ne ostane sitnih delova. Uz gnječenje, dodajte dve kašike majčinog ili adaptiranog mleka. Ukoliko vam se učini da je kašica gusta, dodajte i malo vode.

Kašica od graška

Pola kilograma zrna graška (svežeg ili zamrznutog) kuvajte u kipućoj vodi oko 20 minuta, dok ne postane sasvim mek. Procedite ga i sačuvajte tečnost u kome je kuvan. Napravite pire u procesoru za hranu ili blenderu. Zatim tu smesu procedite kroz cediljku, kako bi se ljuske zadržale u njoj. Dodajte tečnost u kome se grašak kuvao da bi se kašica proredila. Ovaj recept je zgodan za zamrzavanje. Kada ga odmrznete, dodajte u njega kašiku vode, adaptiranog ili majčinog mleka, da bi kašica bila sočnija.

Kašica od tikvica

Oljuštite tikvice i isecite ih na kolutove debljine oko 5 milimetara. Kuvajte ih na pari, dok ne postanu sasvim meke. Za to je potrebno oko 8 minuta. Dobro ih iscedite i osušite od vode, pa ih stavite u procesor za hranu. Miksujte kašicu dok ne postane sasvim glatka. Pošto su tikvice pune vode, ovoj kašici nije potrebno dodavati tečnost.

Bebi ovsene pahuljice

Kupite pakovanje ovsenih pahuljica. Obratite pažnju da ne budu instant ili aromatizovane. Sameljite pet kašika pahuljica u blenderu dok se ne pretvore u brašno. U 15 kašika kipuće vode sipajte pahuljice i kuvajte na tihoj vatri 10 minuta. Dodajte malo majčinog ili adaptiranog mleka.

Kašica od breskve

Tri zrele, meke breskve presecite na pola i izvadite košticu. Stavite ih u tiganj okrenute na dole i dodajte pola šolje vode. Kuvajte na srednjoj vatri između 10 i 12 minuta, dok ne postanu sasvim meke i dok se kožica ne odvoji. Ohladite ih i oljuštite. Stavite kuvane breskve i tečnost u kojoj su se kuvale u blender i napravite gladak pire. Ako je potrebno, dodajte još malo vode. Poslužite kašicu kada bude sasvim hladna.

Pire od krušaka

Dve zrele kruške očitite i isecite na sitne kockice. Kuvajte ih u poklopljenoj posudi dok ne postanu sasvim meke. Stavite u blender i tokom mešanja dodajte vodu u kojoj su se kuvale.