Hrana kao lek je jedna od rečenica koja se često može čuti. Jetra je jedini organ u našem organizmu koji se može regenerisati. Odgovorna je za preradu hrane, masnoća, eliminaciju toksina i drugih štetnih materija koje unosimo.
Šta jetra tačno radi:
– Sve materije koje unesemo u organizam odlaze u jetru
– Pretvara toksine u molekule koji se mogu eliminisatii iz organizma putem bubrega ili creva.
– Odgovorna je za sintezu većine proteina koji cirkulišu u krvi
– Reguliše zgrušavanje krvi
– Učestvuje u procesu regulisanja obima krvi u organizmu
Na osnovu svega ovoga može se zakljuciti da se jetra brine za naše kompletno zdravlje.
Hrana kao lek
Koja hrana je dobra za regeneraciju jetre
Regeneracije jetre prirodnim putem kada je hrana u pitanju preporučuje se konzumiranjem surutke, jogurta, mladih sireva, cvekle, borovnice, brusnice, artičoke.
Lekovite biljke koje regenerišu i poboljšavaju funkciju jetre su: maslačak (koristi se cvet i pogotovo koren biljke), sladić (povećava proizvodnju interferona), tinktura od belog sleza (koja još i podiže imunitet organizma), ćićkovo mleko u obliku tonika (jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka za zdravlje jetre), lincura (koja je još i izvrstan lek za lecenje svih bolesti želuca).