Posted on

Začinsko bilje

Začinsko bilje jedna je od nezaobilaznih stavki na trpezi mnogih od nas. Pasulj sa mirođijom, boranija sa belim lukom, salata sa rukolom, pita sa cimetom… Sve ovo je i veoma ukusno i veoma zdravo.

Začinsko bilje ima višestruku namenu. Naši preci u ovom delu Evrope nisu imali isto začinsko bilje kao i mi danas, koristili su ono što su pronalazili u prirodi, a naša kuhinja se sa godinama menjala.

Prema definiciji, začini su pojedini delovi viših biljaka ili cele biljke, pretežno iz tropskih predela, koje radi sadržaja eteričnih ulja, alkaloida, glikozida i drugih aromatičnih jedinjenja, u hrani izazivaju određen ukus ili miris. Ove materije imaju i nadražujuće dejstvo na probavni trakt: podstiču lučenje pljuvačke, odnosno sekreta žlezda, a time i veće lučenje probavnih fermenata; dakle, poboljšavaju probavu.

Začinsko bilje i ukus

Prema tome kakvog su ukusa i mirisa mogu se svrstati u:

– ljute

– gorke

– sladunjave

– kisele

– kombinovane…

Začini mogu biti jednokomponentni (so, biber, origano, bosiljak i tome slično) ili mešavina različitih biljnih sastojaka.

Začini su posebno atraktivni u arapskom svetu, pa se tamo mogu naći i čitave pijace na kojima se mogu naći gotovo sve vrste začina.