Posted on

Da li je zdravije suncokretovo ulje ili mast?

Suncokretovo ulje ili mast – šta je zdravije za spremanje hrane? To je predmet debate već godinama, a većina potrošača je u najmanju ruku zbunjena. Nije ni čudo, kad smo bombardovani sasvim oprečnim informacijama na ovu temu.

Naučnici već dugo smatraju da je suncokretovo ulje daleko bezbednije jer počinje da se “dimi” tek kad dostigne više od 225 stepeni Celzijusa, dok je u slučaju maslinovog ulja to između 160 i 190 stepeni Celzijusa.

Grupa istraživača BBC televizije u saradnji sa grupom stručnjaka pozabavila se ovim pitanjem i sprovedeno je istraživanje.

Da li je zdravije suncokretovo ulje ili mast?

Uzorci su nakon spremanja hrane na ovim masnoćama poslati u laboratoriju, a rezultati su iznenadili istraživače.

Ispostavilo se da je kuvanje na suncokretovom ulju, uprkos dosadašnjim saznanjima, najgora opcija i od njega se pokazala do nedavno “demonizovana” svinjska mast.

Naime, kada se masnoće i ulja zagrevaju do visokih temperatura, oni ulaze u proces oksidacije: reaguju sa kiseonikom iz vazduha i formiraju supstance među kojima su aldehidi i lipidni peroksidi. Problem leži upravo u aldehidima. Čak i udisanjem ovih supstanci u malim količinama, a kamoli konzumacijom, povećavamo rizik od kancera i srčanih bolesti.

Životinjske masti su daleko bolje za termičku obradu hrane u odnosu na ulja, pokazalo je ovo istraživanje.