Posted on

Žumanca: Da li znate koliko smemo da ih pojedemo u jednom obroku?

Žumanca su dugo važila za neprijatelja Postoje dva tipa holesterola: egzogeni, koji nastaje probavom hrane, i endogeni, koji proizvodi jetra.

Veće žumance jajeta zasta sadrži 180-250 mg holesterola.

Dnevni preporučeni unos za zdravu osobu je 300 mg. Činjenica je da je holesterol ključan za stvaranje steroidnih hormona kao što su muški i ženski polni hormoni i hormona kortizola.

Smanjenje unosa namirnica bogatih ovim sastojkom može narušiti zdravlje.

Jaje je bogato i arahidonskom masnom kiselinom koja ima i protivupalna svojstva. Nutricionisti i većina lekara i dalje smatraju da žumance treba izbjegavati. Rizični su faktor za bolesti srca i krvnih sudova. Međutim, te stavove treba preispitati kroz više aspekata, i nipošto ne “ocrniti” jaja kao nezdrave namirnice.

“Mišljenja sam da žumance i jaja uopšte ne treba izbegavati jer su oni izvor i drugih nutrijenata kao što je kolin, važan za zdravlje mozga, kod razvoja deteta u trudnoći itd. ili pak žuti pigment antioksidans lutein”, tvrdi Nenad Bratković, magistar nutricionizma iz NutriConsulta.

Idealna odnos u obroku su četiri belanca i jedno žumance sa zdravim ugljenohidratnim namirnicama kao što je povrće.

Na taj način osiguravamo i antioksidativnu vrednost obroka. Žumance ima svoje mesto u prehrani. Od masti ne treba da bežimo jer su neizostavne za zdravlje čoveka. Najgore vrste masti su transmasne kiseline iz (delimično) očvrsnutih biljnih ulja i margarina i njih treba u potpunosti ukloniti iz ishrane.

Izvor:b92