Posted on

Kafa leti: Zašto u vrelim danima treba izbegavati ovaj napitak

Kafa leti je poseban vid uživanja, posebno pored reke ili na plaži. Mnogi od nas ne mogu da zamisle da započnu dan bez omiljenog crnog napitka. Međutim, kada je ovako pakleno toplo, pametnije bi bilo da je izbegavate, a naročito onu popodnevnu kafu.

Iako na prvi pogled deluje da bi šoljica kafe, mogla da bude odlična prevencija protiv toplotnog udara, to nije tako.

Problem je u tome što kafa  sadrži mnogo kofeina. On podiže krvni pritisak, ubrzava puls, pa čak može da izazove i preskakanje srca. Sigurni smo da ne želite da vam pozli, a još manje da vas strefi infarkt ili šlog.

Isto tako, kofein je jak diuretik

To znači da podstiče brže izlučivanje tečnosti iz organizma. Problem je u tome što, zajedno sa tečnošću, iz tela odlaze i dragoceni minerali.

Svojim svojstvom dehidracije, kafa isušuje kožu i na taj način dovodi do bržeg stvaranja bora.

Kafa pojačava lučenje hormona stresa, adrenalin i kortizol. To vam u zagušljivom gradskom prevozu bez klime samo može pojačati simptome anksioznosti.

Takođe, leti su svakako dani duži, a tokom vrelih noći ionako manje spavamo, a kafa koja nam inače podiže budnost, definitivno nije prijatelj kvalitetnog sna.

Posebno je opasno ako se opredelite za ledenu kafu sa mnogo šećera i mleka. Ne samo da je u pitanju kalorijska bomba koja vas goji, već nikako nije dobro ni za zdravlje. Em što može da vam skoči šećer, em što nikad ne možete da budete sigurni u kvalitet mleka, što vas može prikovati danima za WC šolju.

Ukoliko ste do te mere zavisni da već unapred znate da nećete poslušati savet da kafu ne pijete uopšte – popijte samo jednu, jutarnju kafu i to onu crnu, bez šećera ili mleka – i to nikako na prazan stomak!

Iako to zvuči uvrnuto, stručnjaci savetuju da kafa bude topla jer, topli napici i supe, čak i na najgorim vrućinama, zapravo podstiču termoregulaciju i, nakon prvog šoka, pružaju nam osećaj da smo se baš rashladili.

Izvor: tvbest