Posted on

Zašto je dobro JESTI rukama?!

Zašto je dobro JESTI rukama?! Možda nije pristojno, ali kažu da je zdravije. Evo koje su to prednosti koje jedenje rukama može imati po vaše zdravlje, ali i izgled!

Sprečava dijabetes tip 2

Ljudi koji jedu brzo imaju veće šanse da obole od dijabetesa tip 2. Obrok uz viljušku i nož traje kraće od onog koji obavimo rukama.  Zato je bolje jesti “nepristojno” uvek kada smo u prilici. Ne samo što se prstima jede sporije, već se pojede i manje.

Poboljšava varenje

Svi na dlanovima i prstima imamo bakterije koje nisu štetne za nas, ali jesu za druge štetne mikrobe od kojih nas štite. Ako jedete prstima, unećete te korisne bakterije u vaš organizam što je veoma korisno, naročito za organe za varenje. Takođe, milioni nervnih završetaka u prstima prenose poruke mozgu u vezi sa hranom koju unosite: temperaturu, teksturu, tvrdoću… zahvaljujući čemu mozak bolje priprema organe za varenje.

Sprečava prejedanje

Studija objavljena u časopisu “Personaliti and Social Psichology” pokazala da porodice koje su jele rukama imaju manje gojaznih osoba koje su takve postale zbog prejedanja. Takođe, istraživanje je pokazalo da se taj problem uspešno rešava kod dece ukoliko im se dozvoli da jedu prstima.

Najsigurniji način da ostanete vitki

Istraživači koji su proučavali više od 1.600 sredovečnih žena na Novom Zelandu su otkrili da one koje su jele i radile nešto drugo, su unosile veću količinu hrane, od onih koje su jele za stolom i nisu radile ništa drugo. Kada jedete rukama ne možete da radit ništa drugo jer su vam ruke zauzete i “prljave”.

Izvor: mondo