Posted on

Zaštita: Ova hrana štiti od raka!

Zaštita od raka je nešto što je svima potrebno. Jedna od najtežih bolesti današnjice odnosi mnoge ljudske živote, ali protiv nje se moramo boriti na sve moguće načine. Uvrstite u svakodnevnu ishranu neke od sledećih namirinica i smanjite rizik od pojave raka, ali i drugih opasnih bolesti.

Beli luk

On sadrži sumporna jedinjenja koja mogu da stimulišu imuni sistem u borbi protiv raka, a ima i potencijal da smanji rast tumora. Studije sugerišu da je on odličan lek u borbi protiv raka želuca i da veoma efikasno smanjuje rizik od pojave te bolesti.

Brokoli

Brokoli možemo nazvati i “supernamirnicom”, jer sprečava pojavu raka pa je treba što češće konzumirati. Ali pazite, studije pokazuju da je najbolje da je obarite ili čak da ga jedete svežeg. Naime, ako ga skuvate u mikrotalasnoj, izgubiće 97 odsto svojih zaštitnih svojstava. Prema tome, znate šta vam je činiti.

Brazilski orah

On je bogat izvor selena, pred kojim ćelije raka požele da nikad nisu nastale. Studije pokazuju da samo 200 miligrama selena dnevno (što je količina koja se nalazi u dva brazilska oraha) smanjuje rizik od raka prostate do 63 odsto, debelog creva do 58 odsto i pluća do 46 odsto. Dovoljan razlog da ga uvrstite u redovnu ishranu.

Citrusi

Dnevna doza citrusa (limun, pomorandža, grejpfrut, limeta) smanjuje rizik od raka usta, grla i želuca za 50 odsto

Borovnice

Borovnice zauzimaju prvo mesto kao voće sa najjačim antioksidansima. One neutrališu slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije i dovesti do raznih oboljenja, uključujući rak.

Artičoke

Bogat su izvor silimarina, antioksidansa koji može pomoći u prevenciji raka kože.

Losos

Istraživanja pokazuju da ako bar tri do četiri puta nedeljno konzumirate ribu, smanjujete rizik od leukemije, mijeloma i limfoma. Osim toga, istraživanja su pokazala da konzumiranje masnih vrsta ribe (losos, skuša, tunjevina, sardina) smanjuje rizik od karcinoma endometrijuma kod žena.

Kivi

On se najčešće poredi s ručnom bombom. Naime, kivi ima takvo dejstvo na ćelije raka. Bukvalno ih razara. Sadrži antioksidanse, vitamine C i E, lutein i bakar. Savršeno voće.

Crveni luk

Ishrana u kojoj je zastupljen crveni luk može smanjiti rizik od raka prostate do 50 odsto. Za najdelotvornije rezultate, preporučuje se da se konzumira svež, sa pijace, iz prodavnice ili iz vaše bašte – sasvim je svejedno, sve dok ga redovno konzumirate.

Kiseli kupus

Studije su pokazale da se prilikom fermentacije kiselog kupusa stvaraju i druga jedinjenja koja imaju anti – kancerogena dejstva. Ukoliko vam je preslan, možete ga isprati u vodi, bez straha da ćete izgubiti neka od njegovih lekovitih svojstava.

Izvor:medio.rs