Posted on

Začini protiv viška kilograma

Začini protiv viška kilograma su nam veoma korisni. Svi znamo da postoje biljke koje nam pomažu da smršamo, ali šta je sa začinima? Saznajte kako treba da “začinite svoj život” ukoliko ste na dijeti. Sa njima, naravno, nećete smršati tek tako, nego će vam samo pomoći u procesu topljenja kilograma uz vežbe i pravilnu ishranu. Pa, zašto ne probati?

Ginseng 

Jedan od najpoznatijih začina, koji pomažu pri gubitku kilograma. On podiže energiju i ubrzava metabolizam, posebno panaks ginseng. Možete ga uzimati u vidu tableta, čaja ili nekih suplemenata.

Kajenska paprika

Pažnja je na nju usmerena posebno posle popularizacije “Dijete velikog čišćenja” (Master Cleanse Diet), gde je bio preporučen napitak napravljen od javorovog sirupa, kajenske paprike i limuna. Naravno, vi ne morate tako žestoko napadati kilograme, ali bilo bi dobro da s vremena na vreme malo zapaprite vaše jelo sa sa ovom “ljuticom”. Zasigurno ćete ubrzati metabolizam.

Crni biber

O, da i on. Dodajte ga češće jelima u svojoj dijeti i sigurno ćete poboljšati rezultat. Crni biber sadrži piperin, koji mu daje tu ljutinu, ali i sprečava formiranje masnih ćelija. Uz to, odličan je u kombinacijama sa hranom, jer olakšava organizmu da upije hranjive sastojke.

Senf

Ako vam u vašoj dijeti nedostaju dresinzi i prelivi, a ne smete posegnuti za majonezom, onda birajte senf. Ukusan je i gotovo bez kalorija. I ne samo to. On utiče na smanjenje šećera u krvi, apetita i ubrzava metabolizam za čak 20 odsto.

Cimet

Ovo je jedan od najomiljenijih, ali i najzdravijih začina. Vrlo je efektan pri smanjenju šećera u krvi, a uz to se “bori” protiv loših bakterija u organizmu. Ako imate zdrav balans dobrih bakterija, bolje će vaš organizam upijati hranjive sastojke i pomoći vam da jedete manje.

Đumbir

Naravno, nezobilazan. Divan začin, koji ima protivupalna svojstva, umiruje i opušta creva. Na taj način umiruje “gladnu nervozu”, ali i ubrzava metabolizam.