Posted on

Zašto su mnoge dijete neuspešne?

Zašto su mnoge dijete neuspešne? Ovo se pitaju svi oni koji godinama pokušavaju da smršaju. Dijete koje preporučuju nedovoljno obrazovani lekari ili priučeni laici, donose više štete nego što daju koristi.

Što su restriktivnije, to su štetnije

Posebno je besmisleno raditi kalorijsku restrikciju koja traje do 28 dana, kako većina dijetskih režima predlaže. Idealna je u trajanju od najmanje 40 dana (kao što bi trebalo da bude smanjen unos hrane za vreme pravoslavnog posta), jer se za to vreme naše telo u potpunosti prilagodi na ovu restrikciju i daleko bolje odreaguje kasnije pri povratku na uobičajeni kalorijski unos.

Šta se događa?

Kad unosimo manje hrane, naše telo to prepoznaje kao pretnju.  Uroku od 48 sati se smanjuje bazalni metabolizam i mi veoma brzo počnemo da funkcionišemo odlično na restriktivnom kalorijskom unosu. Bazalni metabolizam je količina kalorija koju moramo uneti u toku dana da bi naši organi funkcionisali.

Tada najčešće smršamo tako što, ili izgubimo nešto u težini , ili imamo smanjenje obima tela . Za to vreme smo non-stop gladni i nervozni, ali imamo željene rezultate.

Zatim dolazi preokret

Prestajemo sa dijetom  i vratimo se većem odnosno prethodnom kalorijskom unosu.

Sad nam treba, umesto 48 sati, najmanje 4 nedelje da se naše telo podesi na novo stanje i da se poveća vrednost bazalnog metabolizma.

Dakle, prethodno uobičajena količina hrane koju smo jeli postaje prevelika u ovom periodu.  Tada dolazi do čuvenog jo-jo efekta. Ne samo što vratimo izgubljeno, već i dodamo malo masti na onu količinu koja je postojala pre dijete.