Posted on

Umorni ste i žudite za slatkišima? Upali ste u začarani krug “hiper-hipo”

Umorni ste i žudite za slatkišima? Upali ste u začarani krug “hiper-hipo”

Simptomi su zevanje, pospanost, mučnina, razdražljivost, iznenadna žestoka glad, znojenje, drhtanje, osećaj hladnoće, vrtoglavica ili čak nesvestica.

Hrana se u telu pretvara u glukozu koja je naše “pogonsko gorivo”. Nakon obroka glukoza u krvi se povećava. Potom organizam izlučivanjem hormona gušterače insulina nivo šećera u krvi dovodi u ravnotežu.

Ako imamo kvalitetne obroke od zdravih namirnica, hiperglikemija je umerena i nivo šećera dovodi se u ravnotežu bez poteškoća.

Iscrpljujuće oscilacije šećera u krvi

Ali ako jedemo brzu hranu, , dolazi do jače hiperglikemije, pa gušterača treba da izluči više insulina. Zbog veće količine insulina dva do tri sata nakon obroka može da uslijedi hipoglikemija – stanje kad je nivo šećera u krvi prenzak. Takvo stanje naziva se reaktivnom hipoglikemijom.

Birajte hranu s niskim glikemijskim indeksom za zdravu ravnotežu šećera u krvi

Nagli pad količine glukoze u krvi ustvari je nagli pad energije, a simptomi su zevanje, pospanost, mučnina, razdražljivost, iznenadna žestoka glad, znojenje, drhtanje, osećaj hladnoće, vrtoglavica ili čak nesvestica.

Mnogi znaju da kažu da im je “pao šećer” pa se okrepljuju slatkišima ili zašećerenim napitcima, nesvesni paradoksalne situacije da prekomerna količina šećera u krvi vodi u manjak, zato što izaziva preterano izlučivanje insulina. Tako se svaki put iznova zatvara “hiper-hipo” začarani krug naglog porasta i posledičnog pada šećera u krvi.

Čuvajte se zavisnosti

Ukoliko se pojavi slabost, na primer krajem prepodneva, verovatno je uzrok to što smo pojeli doručak sastavljen pretežno od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Drugim rečima, ako se hipoglikemija javlja u 11 sati, to je zato što je u 8 sati nastala hiperglikemija.

“Hiper-hipo” stanje dodatno se pogoršava ako između obroka uzimate slatkiše ili zašećerene napitke.

Kako zdravo kombinirati namirnice

Često nije lako prekinuti naviku da “podižete šećer” namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, neki ljudi zavisnici su o “lošim” ugljenim hidratima.

Istraživanja su pokazala da su takve osobe sklonije razdražljivosti, nasilnom ponašanju i alkoholizmu. Naime, u začaranom krugu pijenje alkohola podstiče “hiper-hipo” stanje, a hipoglikemija podstiče zavisnost o alkoholu.

Jedite svesno i postignite svoju idealnu težinu

Izvor: Ordinacija.hr