Posted on

Trčanje i hrana: OVE namirnice garantuju najlepše mišiće

Trčanje i hrana mogu značajno uticati na vaš organizam. Konzumacijom sledećih sedam namirnica i trčanjem, stvorićete dobitnu kombinaciju za izgradnju zdravih, vretenastih mišića.

1. Losos

Riba je jedna od najboljih namirnica za izgradnju mišića. Losos sadrži jedinstvenu kombinaciju najboljih masnoća. On je odličan izbor za one koji jedu kada žele . Osim u izgradnji mišićne mase, losos pomaže i u sagorevanju masnoća.

2. Jaja

Belance iz jaja posebno je dobro za izgradnju mišića u kombinaciji s trčanjem . Ipak, nemojte u potpunosti izbaciti žumance.  Ono sadrži zdrave masnoće bez obzira na visok nivo holesterola. Jaja zapravo snižavaju loš holesterol u telu i povećavaju nivo zdravog. Za optimalnu kombinaciju belančevina i zdravih masnoća konzumirajte tri belanca i jedno žumance.

3. Zeleno lisnato povrće

Spanać je odličan izbor jer je pun belančevina. Telo i mišiće snabdeva vitaminom E, magnezijumom, vlaknima, vitaminom C i vitaminom B. Kelj, blitva i kupus su odličan izbor za izgradnju mišićne mase.

4. Batat

Slatki krompir ili batat bogat je ugljenimhidratima bitnima za održavanje optimalnog nivoa glukoze što je ključno za sagorevanje masnoća i održavanje mišićne mase. Batat je odličan saveznik kod mršavljenja zahvaljujući vlaknima koje sadrži jer vas duže drži sitima od drugih vrsta povrća na bazi skroba. Osim toga, batat je savršena zdrava zamena za hleb koja će vas snabdeti energijom.

5. Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, vlakana i magnezijuma, materije koje pomažu u izgradnji i obnavljanju mišića kao i u održavanju zdravlja srca što je takođe bitno za trčanje. Jedite bademe kao popodnevnu užinu ili kada dobijete želju za slatkim ili grickanjem. Bademi takođe doprinose ubrzavanju metabolizma što je ključno za izgradnju mišića i sagorevanje masnoća.

6. Semenke lana

Semenke lana pospešuju izgradnju mišića. Sadrže obilje super zdrave omega 3 masne kiseline.  Pomažu kod mršavljenja, u prevenciji depresije, dijabetesa i održavanju zdravlja srca. Semenke lane su super dodatak jogurtima, smutijima, žitaricama i salatama. Najbolje ih je konzumirati samlevene.

7. Nemasni grčki jogurt

Grčki jogurt bogat je kalcijumom, belančevinama, vitaminom B, uključujući i vitamin B12 . Dobra strana grčkog jogurta je i ta što sadrži manje laktoze,. Nemasni grčki jogurt pomaže u izgradnji mišića snabdevajući ih amino kiselinama. Izbegavajte grčki jogurt s dodanim ukusom jer on sadrži ogromne količine šećera.

Izvor: zadovoljna.hr