Posted on

Top 8 namirnica kojih ne treba da se odreknete!

Top 8 namirnica kojih ne treba da se odreknete su važne. Mnoge namirnice su, poslednjih godina, obeležene kao “ubice” vitke linije. Međutim, neke od njih su vrlo korisne za organizam i ne treba ih potpuno isključiti iz dijete… Zbog ekspanzije brze hrane i neaktivnog života, sve veći broj ljudi ima problema sa viškom kilograma. Često se primenjuju vrlo restriktivne dijete, zbog kojih su neke vrlo zdrave namirnice izašle na loš glas…

Hrana bogata ugljenim hidratima

Iako su ugljeni hidrati na crnoj listi kao najveći neprijatelj dijete, zaboravlja se da su oni najveći snabdevač organizma glukozom koja mu je potrebna kao gorivo da bi pravilno funkcionisao, a takođe su i veliki izvor vlakana, koja su vrlo korisna za zdravlje. Ukoliko odaberete odgovrajući hleb, možete pomoći svom telu i sprečiti gojenje.

Mlečni proizvodi

U moru različitih mleka, sojino, kokosovo, bademovo, bez laktoze… čovek više ne zna koje mleko da izabere. Obično, kravlje mleko, zadovoljiće sve vaše potrebe za proteinima, ugljenim hidratima i kalcijumom.

Crveno meso

Crveno meso je odličan izvor proteina, gvožđa i energije. Uključite u svoju dijetu barem tri obroka nedeljno, jer su mnoge žene zbog nedostatka gvožđa, postale anemične.

Krompir

Najzabranjenija namirnica u svakoj ishrani. Ipak, krompir je važan izvor kalijuma i ugljenih hidrata. Ono što se ne zna je da jedan krompir ima manje ugljenih hidrata od jabuke, a u “zabranjeno voće” spada samo prženi krompir.

Hleb

Ono što je dobro kod hleba je što će vam najbrže stvoriti osećaj sitosti i duže ćete izdržati da ne posegnete za grickalicama. Odaberite zdrav i kvalitetan hleb od celih zrna žitarica i uživajte.

Maslinovo ulje

Vrlo je bogato antioksidansima i sadrži sve neophodne masne kiseline. Ubacite ga u sve salate, umesto suncokretovog ulja.

Čokolada

Crna čokolada je odličan izvor antioksidanasa i polifenola. Kontrolisane porcije neće narušiti vašu dijetu, već će joj doprineti.

Sladoled

Sladoled je izuzetan izvor proteina, ugljenih hidrata sa niskim glikemiskim indeksom i izvor kalcijuma. Umereno, sladoled može biti deo balansirane ishrane, bez posledica po liniju.