Posted on

Stres je prošlost: 10 namirnica koje vas rešavaju ovog problema

Stres je prošlost uz ove namirnice. Čak i manji stresni događaji podići će nivo kortizola koji uzrokuje želju za hranom.

Žene će imati veću želju za ugljenim hidratima, posebno slatkišima, tvrde istraživači sa Univerziteta Kalifornija. Što ih više jedemo, to je raspoloženje sve gore i nalazimo se u zatvorenom krugu, upozoravaju stručnjaci. Zato je vrlo bitno znati kako se možemo boriti protiv toga. Ovo je lista nekoliko namirnica koje će nam pomoći da se rešimo stresa, pa umesto slatkiša, vi se poslužite sa nekim od ovih 10 oslobodioca stresa.

1. Špargle

Iako ih možda baš i ne volite, nemojte ih izbegavati. Obiluju folnom kiselinom koja je “zaslužna” da zadržite hladnokrvnost. Pripremite ih kako vam odgovara, na salatu, skuvane na pari, sa jajima ili sl.

2. Avokado

Avokado obiluje “borcima protiv stresa”: kalijumom i monozasićenim masnim kiselinama. Naučnici tvrde da monozasićene masne kiseline poboljšavaju način kako mozak upija neuroprenosnik serotonin, zaslužan za dobro raspoloženje.

3. Borovnice

Borovnice obiluju antioksidansima, ali baš kao i sve bobice, uključujući i jagode, maline, kupine, sadrže i vitamin C za koji je poznato da je odličan borac protiv stresa.

4. Indijski orah

Odlične su grickalice, ali i u službi zdravlja. Pomoći će kod skidanja kilograma. Bogati su i cinkom, a nizak nivo cinka povezuju se s teskobom i depresijom. Potrebno je konzumirati svaki dan namirnice koje sadrže cink jer ih naše telo “ne sprema”.

5. Kamilica

Čaj od kamilice je već odavno naširoko i nadaleko poznat kao napitak koji umiruje. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Pensilvaniji otkriveno je da anksiozne osobe koje su pile čaj od kamilice imale značajan pad simptoma anksioznosti.

6. Čokolada

Osim što je bogata antioksidansima koji povoljno deluju na naš organizam, čokolada će pomoći da se osećamo bolje. Istraživači sa Univerziteta Kalifornija izvestili su da i muškarci i žene češće jedu čokoladu kada se osećaju loše.

7. Beli luk

I beli luk obiluje antioksidansima, ali sadrži i alicin koji je povezan sa prevencijom bolesti srca, raka i prehlada. Stres slabi naš imunološki sistem pa često imajte luk u ishrani.

8. Zeleni čaj

Istraživači sa sveučilišta u Ilinoisu tvrde da, osim pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka, zeleni čaj pomoći će u mršavljenju, ali i će da bude i “hrana za mozak”. Pijte dve šolje dnevno.

9. Pomorandže

Pomorandže su još jedan odličan izvor vitamina C pa ih nemojte zaboravljati.

10. Ostrige

Nisu samo prirodni afrodizijaci. Ostrige obiluju i cinkom pa će već 6 komada, koliko će najverovatnije biti posluženo u porciji u restoranu, osigurati više od polovine preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.