Posted on

Šta se dešava kad prestanete da vežbate

Šta se dešava kad prestanete da vežbate? Samo dve nedelje lenčarenja dovoljno je da bi se pokazali negativni efekti.

Znamo da se po prestanku vežbanja mišići opuštaju, metabolizam usporava, ali manje je poznato da i mozak pati. Samo dve nedelje lenčarenja dovoljno je da bi se pokazali negativni efekti od kojih su sledeći najopasniji.

PAMĆENjE SLABI

Istraživači Univerziteta u Merilendu skenirali su mozak starijih rekreativaca i zaključili da je protok krvi u delu zaduženom za učenje i pamćenje značajno slabiji nakon desetodnevne pauze od vežbanja.

MOZAK STARI

Studija u Finskoj proučavala je 10 parova identičnih blizanaca koji su redovno vežbali. Zatim je jedan blizanac ostao aktivan vežbajući dva puta nedeljno, dok je drugi lenčario. Nakon tri godine, ustanovljeno je da stariji brat ima više sive mase, što je oblast u mozgu zadužena za procesuiranje informacija. Što je više sive mase, mozak je otporniji na stres i starenje.

LOŠIJE RASPOLOŽENjE

Studije potvrđuju da je kardio trening jednako delotovoran za popravljanje raspoloženja kao i antidepresivi. Kad vežbamo, telo proizvodi endorfin, serotonin, dopamin, hormone koji čine da se osećamo dobro. Po prestanku vežbanja, nema više ovih hormona, pa dobro raspoloženje naglo opada, raste napetost, bes, depresija i nastaju problemi sa koncentracijom.

Izvor: novosti