Posted on

Šta jesti na poslu?

Šta jesti na poslu? Ako ne planirate danas šta ćete jesti sutra na poslu, počnite, i to odmah! Istrazivanja potvrđuju da većina zaposlenih ljudi ne planira svoje obroke zbog nedostatka vremena, pa umesto pravih obroka radije kupuju peciva, picu i slatkiše, što ozbiljno može da ugrozi zdravlje. Evo šta bi trebalo da uradite da do toga ne dođe!

Doručak je najvažniji obrok

Verovatno ste mnogo puta čuli da je doručak najvažniji obrok. To je istina i nikako ga ne treba izostaviti. Ukoliko ne doručkujete, sigurno ćete imati vrtoglavicu, napade gladi i lošu koncentraciju na poslu. Osim toga, izostavljanje jednog obroka dovodi do prejedanja tokom narednog obroka, usporava vaš metabolizam i uzrokuje nastanak masnih naslaga i gojaznosti. Dan je dobro započeti namirnicama koje su bogate belančevinama ( npr. riba, bareno jaje, jogurt) i ugljenim hidratima ( npr. ovsene pahuljice, hleb od integralnog brašna). Ako ne jedete kod kuće, pripremite doručak od zdravih namirnica i ponesite ga na posao. Ako svako jutro žurite i nemate dovoljno vremena za pripremu doručka, postoji rešenje. Pripremite uveče svoj doručak! Doručkujte zdravo jer ćete tako stabilizovati šećer u krvi, kontrolisati napade gladi i sprečiti prejedanje.

Ne naručujte hranu

Ukoliko naručujete hranu iz restorana dok ste na posle, najverovatnije nećete odabrati neki zdrav obrok, već picu, hotdog ili pljeskavicu. Tako ćete uneti do 1000 kalorija po obroku, ponekad i više. Brza hrana nije dobra za vašu liniju i za vaše srce. Ako želite baš picu, neka ona bude sa mnogo povrća, a malo suhomesnatih proizvoda i masnih sireva. Takođe, nikada ne uzimajte uz obrok dodatne priloge kao što su kečap, razni sosovi i majonez.

Više manjih obroka tokom dana

Stručnjaci savetuju da pojedete više manjih obroka tokom dana jer ćete na taj način unositi manje hrane, lakše kontrolisati glad i sprečiti prejedanje posle radnog vremena. Potrudite se da svaka 3-4 sata nešto pojedete. To mogu biti orašasti plodovi (orah, lešnik, badem), žitne pahuljice sa jogurtom, neko povrće ili voće (šargarepa, pomorandža, banana, jagode) ili crna čokolada.

Izbegavajte stalno sedenje

Dok ste na poslu, nemojte stalno da sedite. To je loše za vaše raspoloženje i zdravlje. Ako ste u kancelariji, svakog sata izađite i prošetajte se hodnikom i razgibavajte leđa i ramena. Nemojte da koristite lift, već se penjite stepeništem. Složićete se da je potrebno samo malo truda da se osećate bolje i živite zdravije.