Posted on

Slanina: 14 razloga da je češće jedete

Slanina je nešto što mnogi od nas obožavaju, ali su nas razne teorije o tome da je nezdrava i da goji pomalo udaljile od nje? Ne brinite – mi vam otkrivamo zašto bi baš trebalo da je jedete.

Slanina je jedina hrana koja je istovremeno i slana i slatka

Iako sadrži slano i slatko, odnosno dva ukusa koja su potpuno različita, kada je slanina u pitanju one se savršeno stapaju i čine tu namirnicu naročito primamljivom.

Nema ugljenih hidrata

Uprskos mišljenju, ne goje masti već ugljeni hidrati. Ishrana s niskim udelom ugljenih hidrata preporučuje se za održavanje telesne težine. Pogrešno je mišljenje i da ugljeni hidrati daju energiju organizmu. Istina je da telo energijom snabdevaju masti. Zato, klonite se ugljenih hidrata i navalite na slaninu!

Odlična protiv mamurluka

Ništa ne može izlečiti mamurluk kao masna slanina i šoljica kafe.

Pruža osećaj sitosti

Sadrži visok deo zasićenih masti, pa ćete duže osećati sitost nego da jedete ugljene hidrate.

Hrskavo je dobro

U životu ne ide uvek sve glatko. Pržena, hrskava slanina možda oblikom podseća na životne uspone i padove, ali svojim božanstvenim ukusom nas podseća da ništa nije nepremostivo. Na kraju krajeva, šta je život bez malo uzbuđenja?!

Najbolji razlog da ujutro ustanete iz kreveta

Pogotovo ako slaninu prži vaša srodna duša kako bi vas dočekao gotov doručak. Ali, bilo kako bilo, slanina će u svakom slučaju popraviti vaše jutarnje raspoloženje bez obzira na obaveze koje vas očekuju tokom ostatka dana.

Bogata je vitaminima

Slanina je prepuna esencijalnih B vitamina koji su od vitalnog značaja za naš imunološki sistev i opšte zdravlje. Sadrži 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina (vitamina B1), 47 posto niacina (vitamin B3), 38 odsto vitamina B12 i 36 posto cinka. Dakle, zaboravite multivitamine i posegnite za slaninom.

Nije loše „zamastiti“ se ponekad

Dobro je zaprljati ruke s vremena na vreme, a posebno ako to učinite grickajući slaninu. To ionako nije problem kojeg malo sapuna i vode neće rešiti.

Jeli su je i naši preci

U poslednje vreme je paleo dijeta postala hit. Ali, taj način ishrane nije ništa novo. Preporučuju se namirnice koje su jeli naši najraniji preci i sastoji se od voća, povrća i mesa. Dakle, ako su praljudi jeli meso, sigurno su jeli i slaninu.

Jednostavna je za pripremu

U stvari je idealna za lenje osobe koje jedva da uključe šporet, a kamoli da satima pripremaju obrok. Ukoliko volite prženu, možete je čak i u mikrotalasnoj pećnici napraviti. Ali, dovoljno je i samo da narežete dimljenu slaninu, pa da dobijete pravu poslasticu na svom tanjiru.

Idealan je dodatak svim obrocima u bilo koje doba dana

Slanina za doručak? Naravno. Slanina za ručak? Da, naravno. Slanina za večeru? Zašto ne?! Slanina uvek dobro zvuči, bez obzira na doba dana. Možete je kombinovati s jajima, hamburgerom, odreskom…

I kad je loša, dobra je

Čak i najgora slanina je bolja opcija od nikakve slanine. Ono što je čini posebnom je to da s njom nikada nećete pogrešiti. Čak i ako ste je malo prepekli ipak ćete je pojesti.

Za svakoga postoji određena vrsta slanine

Pri spomenu na slaninu, najčešće pomislimo na svinjsku. Ali, šta je s ljudima koji ne jedu svinjetinu? Problem rešen. Nabavite ćureću slaninu. Taj delikates, se naime, može dobiti od bilo koje vrste životinja. A verovali ili ne, postoji čak i pačja slanina.

Obiluje proteinima

Protein je ključna komponenta u zdravoj ishrani, a srećom, slanina je super bogata proteinima! Protein je ključni sastojak za održavanje visoke razine energije, kao što je bitan i za kosu, nokte, i kožu.

Izvor: stvar ukusa