Posted on

Semenke: Čak 7 koje treba da uvedete u ishranu

Semenke se sve češće stavljaju u hleb, peciva… Sa visokim sadržajem hranljivih materija, poput zdravih masti, proteina, vlakana i aminokiselina, ove semenke bi trebalo da se nađu na vašem dnevnom meniju, a posebno se preporučuju osobama koji su na dijeteskom režimu ishrane.

Namirnice poput čia i papaje semena, ili susama su idealan dodatak vašem obroku kako bi se osigurala uravnotežena ishrana. Prepuna su zdravih masti, proteina, vlakana, obiluju mineralima i vitaminima.

Imajte u vidu da ne treba mnogo da biste imali koristi od ovih supersemenki. Dovoljna je kašičica povremeno i svoje telo ćete voditi ka optimalnom zdravlju.

U nastavku vam predstavljamo 7 zdravih semenki koje treba da uvedete u ishranu:

 Čia seme

Čia seme je jedno od najsavršenijih namirnica u prirodi. Jednom kada počnete da ga koristite, brzo ćete primetiti pogodnosti kao što su povećanje energije i regulacija digestivnog trakta. Neverovatan je izvor vlakana, ima više gvožđa nego spanać, više kalijuma nego banane i veću antioksidativnu snagu od borovnice.

Jedna od zdravstvenih prednosti je da čia seme regeneriše tkivo i mišić. Sadrži više kalcijuma od mleka i bogat je izvor alfa-linolenske kiseline i omega-3 masne kiseline. Povećanjem unosa omega-3 masti, može smanjiti bolove u zglobovima i upale.

Čia semenke pospite na salatu, mešano voće, jogurt i ovsenu kašu. Potopite ih u vodi ili soku oko 10 do 15 minuta. Na ovaj način seme će se lakše svariti.

 Laneno seme

Gram lanenog semena sadrži skoro 8 grama vlakana i 12 grama masnih kiselina, kao i magnezijum za povećanje energije.

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje lanenog semena kao deo zdrave ishrane, može smanjiti visok nivo krvnog pritiska i holesterol.

Celo seme lana izmeljite i smestite u frižider za nedelju dana korišćenja. Ako je seme izloženo kiseoniku duže, smanjiće se vrednost omega-3 masne kiseline i polizasićene masti. Zbog toga je bolje kada se čuvaju u frižideru ili zamrzivaču.

 Seme konoplje

Ove hranljivo i lekovito seme počinje da bude omiljeno među veganima i zdravstvenim fanaticima, često se dodaje u šejkove, žitarice, ovsene kaše, salate.

Seme konoplje se može mešati sa vodom, kao za mleko, iako je ukus mleka konoplje manje slatko od sirovog mleka od badema ili kravljeg mleka.

Ono sadrži lako svarljive proteine i sve bitne omega 3 i 6 masne kiseline koje su potrebne ljudskom telu.

Semenke su takođe bogate antioksidansima, vlaknima, raznim mineralima kao što su cink i mnogi vitamini, uključujući vitamin E. Korisne su za smanjenje suvoće kože i kose, kao i upala, regeneriše mišiće, štiti od bolesti srca i poboljšava funkcije imunološkog sistema.

Semenke bundeve

Semenke bundeve su bogate proteinima, gvožđem, cinkom i magnezijumom. Magnezijum stabilizuje krvni pritisak, pomaže u jačanju kostiju i smanjuje stres. Može ublažiti simptome uvećane prostate.

Kuvajte ih u slanoj vodi pre nego što ih osušite.

 Susam

Semenke susama su neverovatno bogate kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Možete da ih dodate u salatu ili u svako jelo.

 Seme suncokreta

Pola šolje suncokretovog semena ima više od dnevne preporučene doze vitamina E, snažan je antioksidans koji štiti ćelije organizma od UV zračenja.

Takođe su veliki izvor aminokiselina koji štite mozak kao antidepresiv. Može se jesti sirov a može se koristiti kao užina i dodatak salatama ili nekom drugom jelu.

 Papaja seme

Papaja seme se često odbacuje jer većina ljudi ih teško jede. Jer ko još želi zalogaj bibera? Ali kada jednom naučite o zdravstvenim prednostima ove ukusnog semena, možete se lako navići na ukus, posebno ako ga ubacite u jutarnji šejk, ostaće neprimećen.

Možete ga osušiti i koristiti umesto bibera u salatama i u drugim jelima. U tradicionalnoj kineskoj medicini, seme se koristi za detoksikaciju jetre.

Izvor: webtribune.rs