Posted on

Doručak bez greške: Izbegavajte ove stvari tokom prvog obroka

Doručak bez greške je lakše napraviti nego što mislite. Bez obzira kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno uticati na obim vašeg struka. Problem nastaje kada biramo kalorijske ‘bombe’, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

1. Izbegavamo proteine

Kremasta kafa i kolačići poput mafina često su naš izbor za doručak koji jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan sa dva tvrdo kuvana jajeta i jabukom…

2. Preterujemo sa sokom

Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Poređenja radi, jedna prosečna narandža ima oko šezdeset kalorija dok čaša soka od istog voća gotovo dvostruko više. Pritom treba napomenuti i da u soku nedostaju vlakna, kojih ima u prirodnom voću. Nova studija objavljena u časopisu Appetitepokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koji to čine tek povremeno.

3. Jedemo pogrešne masti

Poznato je da telu treba masti da bi moglo normalno da funkcioniše. Ali to ne znači, da sa njima treba preterivati, a posebno ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.

4. Dodajemo veštačke zaslađivače

Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naš organizam. Studija časopisa Nature je pokazala da veštački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebom za fruktozom kako bismo se osećali zadovoljno. Nutricionista Bruke Alper sugeriše da pijemo kafu bez ikakvih zaslađivača, ali sa dodatkom začina poput cimeta koji će podstaći rad metabolizma.

5. Predugo čekamo na doručak

Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati nakon buđenja, odnosno tek kad počnu da vam krče creva, veće su šanse da ćemo ‘preterati’ s konzumiranjem hrane. Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali da jedemo prvi obrok u danu, pazite da vam telo ne bude izgladnjeno.

6. Ne pazimo na veličinu namirnica

Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa univerziteta Pen Stejt je pokazala da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika. Glavni razlog za to je što mere željenu količinu ‘odokativnom’ metodom. Umesto toga, koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

7. Jedemo preobilne obroke

Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavati vas. Umesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog odnosa proteina i ugljenihhidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Izvor: zadovoljna.hr