Posted on

Prolećna dijeta

Prolećna dijeta brzo topi masne naslage, ubrzava metabolizam i poboljšava zdravlje kose i kože.

U ovo doba godine počinje sezona raznog voća i povrća, pa iskoristite raznovrsnu ponudu zelene salate, mladog luka, rotkvica, spanaća i ostalog zeleniša da napravite zdrave obroke.

Tokom ove dijete važno je da ne preskačate obroke i da jedete u tačno određeno vreme. Prvih nekoliko dana biće vam teško da se zasitite, ali u trenucima gladi između obroka, pojedite salatu od povrća ili neko voće po izboru. Jedite namirnice bogate belančevinama, kao što su sir, jaja i jogurt, naročito za doručak, kako biste duže održali sitost.

Nemojte da preterujete sa unosom mesa. Nutricionisti preporučuju da količina jedne porcije mesa bude jednaka vašoj visini. Ukoliko ste, na primer, visoki 180 centimetara, pojedite 180 grama crvenog ili belog mesa. Ako za ručak ili večeru jedete ribu, neka količina bude veća za trećinu. Porcije povrća nisu ograničene, važno je samo da ono bude obareno ili grilovano, a nikako prženo ili pohovano.

Za večeru se preporučuju riba ili morski plodovi. Jer osim što imaju malo kalorija, lakše se vare, pa u toku noći nećete imati stomačne tegobe.

Da bi dijeta bila što uspešnija, izbegavajte zasićene masti, ne jedite slatkiše, suhomesnate proizvode…

Umesto njih uzimajte namirnice koje sadrže zdrave nezasićene masne kiseline kao što su soja, semenke suncokreta, orasi, bademi…

Kilograme ćete lakše izgubiti ukoliko tokom dijete bar 15 minuta dnevno budte fizički aktivni, ako uzimate što više vode i svežih ceđenih sokova od citrusa.

Primer obroka:

Prvi dan

Doručak: dve integralne kriške hleba, mladi sir, čaša soka od pomorandže

Ručak: izdinstana junetina s paprikom, paradajzom, šargarepom i lukom i dva obarena krompira

Večera: pileća supa i integralni tost

Drugi dan

Doručak: đevrek i šolja zelenog čaja

Ručak: pečena ćuretina i bareni grašak

Večera: kuvano jaje, kriška mladog sira i kriška hleba

Treći dan

Doručak: dve kriške integralnog hleba s puterom, čaša soka od grejpfruta

Ručak: omlet od dva jajeta sa dinstanim šampinjonima i paradajz salata

Večera: obarena riba, salata od brokolija sa belim lukom i maslinovim uljem i limunom i kriška mladog sira

Četvrti dan

Doručak: palenta sa šoljom jogurta

Ručak: izdinstana piletina sa povrćem i bareni integralni pirinač

Večera: salata sa paradajzom, krastavcem, mladim sirom, mladim lukom i prepečenim tostom

Peti dan

Doručak: dva prepečena tosta sa džemom, šolja sojinog mleka

Ručak: čorba od povrća sa komadićima pilećeg mesa, kriška hleba

Večera: salata od krastavaca sa jogurtom i dve ili tri lanene pločice

Centar za pravilnu ishranu/Novosti.rs