Posted on

Prejedanje: Brzi trikovi u slučaju da vam se ovo desi

Prejedanje se najčešće dešava u vreme slava, pa hoćete da date sebi malo oduška i ne razmišljate o kalorijama? To je sasvim u redu… Evo nekoliko saveta kojima možete sebi da pomognete u slučaju da se prejedete.

PROŠETAJTE

Lagana šetnja dvadeset minuta posle obroka pomoći će da iz stomaka izbacite gasove. Hodanje olakšava pritisak u crevima i tako smanjuje neprijatana osećaj nadutosti. Takođe ubrzava cirkulaciju što pospešuje probavu, a i sam svež vazduh pomoći će vam da se osećate bolje.

POJEDITE ANANAS ILI JOGURT

Pola sata posle jela, ako možete još nešto da pojedete, uzmite malu porciju ananasa, papaje ili jogurt jer su to namirnice koje pospešuju varenje hrane. Na primer, ananas sadrži velike količine enzima bromelaina koji pomaže u otpuštanju belančevina pa tako telo lakše vari.

POPIJTE ZELENI ČAJ

Pijući zeleni čaj tokom ili nakon jela pomažete svom telu da se reši nagomilanih masnoća i holesterola. Lekovitost zelenog čaja leži u njegovim polifenolima, odnosno biljnim antioksidansima koji učestvuju u razgradnji masti pa tako smanjuju nivoe holesterola.

SUZDRŽITE SE OD IZLEŽAVANJA

Možda ćete doći u iskušenje da odmah nakon obilnog obroka zalegnete na kauč, ali nemojte! Sačekajte bar tri sata posle jela kako biste izbegli vraćanje kiseline u želudac s obzirom da u tom periodu probavni želudačani sokovi rade na maksimumu